; ;
Gemt

Nyt værktøj hjælper med korrekte informationer på fødevarer til forbrugerne

05. maj 2021

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har udgivet en vejledning med et beslutningstræ, der kan hjælpe fødevareproducenter med at afgøre, om det er hensigtsmæssigt at mærke fødevarerne med yderligere holdbarhedsinformationer ud over 'sidste anvendelsesdato' eller 'bedst før' for at reducere madspild.


I december 2020 udgav den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) en vejledning, der indeholdt et datomærkningsværktøj, som kan hjælpe fødevareproducenter med at beslutte, om de skal anvende ’sidste anvendelsesdato’ eller ’bedst før’ på deres produkter. Nu har EFSA udgivet den planlagte opfølgende vejledning (del 2), der kan hjælpe fødevareproducenter med at beslutte, om de skal give forbrugerne yderligere holdbarhedsinformationer, som fx information om, at fødevaren efter åbning af emballagen har en kortere holdbarhedsdato end den oprindelige, eller at fødevaren skal opbevares på køl før og/eller efter åbning.

Sådanne informationer kan fx mærkes på fødevaren, hvis åbningen fører til øget vækst af sundhedsskadelige mikroorganismer i fødevaren sammenlignet med det uåbnede produkt. Vejledningen hjælper, via et beslutningstræ, fødevareproducenter med beslutningen om, hvorvidt sådanne yderligere informationer bør fremgå.Vejledningen indeholder også råd om god praksis ved optøning af fødevarer. Nedfrysning af fødevarer forhindrer mikroorganismer i at vokse, men under optøning kan disse vokse i fødevaren til niveauer, der kan føre til fødevarebåren sygdom.

EFSA-værktøj: Guidance on date marking and related food information: part 2 (food information)

Læs også om Holdbarhedsangivelser samt opbevarings- og anvendelses-forskrifter på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Dansk Erhvervs tidligere nyhed om EFSA’s datomærkningsværktøj (del 1): Nyt værktøj kan hjælpe med korrekt mærkning med ’sidste anvendelsesdato’ og ’bedst før’

image3fg6u.png

Beslutningstræ fra Guidance on date marking and related food information: part 2 (food information)

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer