; ;
Gemt

Øget kontrol med tunfisk i 2020

28. april 2020

Fødevarestyrelsen vil øge kontrollen af tunfisk, efter at de sidste år fandt ulovlige mængder antioxidanter i hver tredje kontrol af tun.

Fødevarestyrelen fandt sidste år ulovlige mængder af antioxidanten ascorbinsyre i tunfisk hos 6 ud af 17 kontrollerede fiskevirksomheder (11 ud af 24 prøver). Antioxidanterne blev både påvist i tun indført fra andre EU-lande og i tun importeret fra Vietnam. Derfor har Fødevarestyrelsen valgt at opretholde fokus på kontrol af tun, og de vil i 2020 udtage cirka 50 prøver af tun til analyser for ulovlig brug af tilsætningsstoffer, herunder antioxidanter. Dette er dobbelt så mange prøver som i 2019.

Fødevarestyrelsen har oplyst Dansk Erhverv om, at kontrollen vil foregå hos de virksomheder, der er ansvarlige for første afsætning i Danmark, det vil sige virksomheder der importerer og samhandler tun. De har endnu ikke fastlagt, hvornår i 2020 prøverne vil blive taget.

Fødevarestyrelsen fremhæver desuden, at de ikke har grund til at tro, at det er de danske importører, som står bag den overdrevne brug af antioxidanter, men det er stadig importørernes ansvar at stille krav til deres leverandører om, at varerne skal være lovlige.

Tilsætningsstoffer i tun
Der er gennem årene set flere tilfælde af svindel med farvning af tun med tilsætningsstoffer som for eksempel nitrit og antioxidanten ascorbinsyre. Fersk tun farves rød for at få den til at fremstå mere frisk, hvilket kan dække over, at tunen er for gammel eller af dårlig kvalitet. Selvom tilsætningen af nitrit og ascorbinsyre i sig selv ikke er farligt, kan forbrugerne blive vildledt til at betale mere for en fisk, som de tror, er af høj kvalitet. Ligeledes er der risiko for, at man kan blive syg af tunen, hvis der er udviklet histamin heri på grund af langvarig opbevaring ved for høje temperaturer.

Læs Fødevarestyrelsens rapport om tilsætningsstoffer i tun her: Tilsætningsstoffer i tun.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer