; ;
Gemt

Oktober er den oversete højsæson i turismen

Flere og flere turister tilbringer efterårsferien i et lejet feriehus i Danmark. Det er glædeligt, men høje energiafgifter begrænser potentialet i de kolde måneder. Oktober er dog allerede i dag Danmarks oversete højsæson, påpeger Dansk Erhverv.

Nyhed

DANSK ERHVERV | TURISME OG OPLEVELSE - 26. OKTOBER 2018

Oktober er de seneste år blevet en regulær bonus-højsæson for turismen i Danmark. Oktober er efter juli og august den måned, hvor der bliver foretaget flest overnatninger i danske feriehuse.

I de seneste fem år er overnatninger i feriehuse vokset med 25 pct. i oktober. Men der er plads til mange flere gæster, mener Dansk Erhverv.

”Vi er glade for, at Dansk Folkeparti fik et forslag om at reducere elvarmeafgiften for sommerhuse med 200 mio. kr. med i finanslovsforhandlingerne. Det er en nødvendig, grøn og klog afgiftsreduktion. Vi har længe peget på, at feriehusudlejningen har potentiale til at vokse yderligere. Særligt uden for højsæsonen.

Men vækst i udlejningen af feriehuse kræver dels flere incitamenter for at danskerne har lyst til at købe sommerhuse, og dernæst også har lyst til at leje dem ud; dels at turisterne ikke knækker nakken på skyhøje ekstraregninger, når varmeforbruget opgøres,” siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv, og fortsætter:

”Vi venter nu på, at regeringen og Dansk Folkeparti – og gerne andre partier – i den kommende finanslov endeligt sikrer, at elopvarmede feriehuse i lighed med helårshuse omfattes af den lavere elvarmeafgift af forbrug over 2.000 KWh årligt.”

Det danske turismeerhverv vil få stor glæde af denne ligestilling mellem helårs- og feriehuse. Det vil bidrage til at indfri ambitionen om en længere turistsæson.

Feriehus er den suverænt mest populære overnatningsform i oktober. Sidste år stod feriehusene, med i alt 2,1 mio. overnatninger, for knap halvdelen af alle turisternes overnatninger i oktober. Danske børnefamilier har ferie i uge 42, og tyskernes feriekalender strækker sig på tværs af forbundslandene sig over hele oktober. 

 

Fakta om feriehuse  

- I alt 19,2 mio. overnatninger i 2017. 
- Udgør 37 procent af de i alt 52,3 mio. registrerede overnatninger i Danmark i 2017
- Udenlandske turister står for 74 pct. af feriehusovernatningerne
- Top tre måneder:  juli (4,0 mio.) august (3,5 mio.) oktober (2,1 mio.)
- Feriehuse stod for 49 pct. af de i alt 4,2 mio. overnatninger der blev foretaget i oktober 2017
- Der findes i dag 220.000 feriehuse i Danmark, der bliver opvarmet med el kombineret med brændeovne, gasovne og andet. 
- Beregninger fra VisitDenmark viser, at udlejning af feriehuse skaber en omsætning i samfundet i udkantsområder af Danmark på 8 mia. kr. og over 10.000 fuldtidsjob. 

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil