; ;
Gemt

Op mod 100.000 virksomheder betaler negative renter

Danmark er et af de lande i verden, hvor de negative renter har den største udbredelse i økonomien. En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at de seneste års rentefald isoleret set har kostet danske virksomheder knap 2,8 milliarder kroner.

Nyhed

Renten har gennem de senere år været for nedadgående. Herhjemme er vi lige nu på et niveau, som faktisk betyder, at Schweiz og Danmark har verdensrekorden i det laveste renteniveau. Det betyder blandt meget andet, at mere end 100.000 danske virksomheder betaler negative renter.

”Ser vi samlet på rentefaldet fra den tid, hvor renten var positiv, og til nu, så rentefaldet isoleret set kostet danske virksomheder i omegnen af 2,8 milliarder kroner. Det er mange penge, og det kunne rundt regnet have finansieret 5.900 nye job,” siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Ikke flere byrder
Tore Stramer understreger, at dette ikke skal ses som et udtryk for, at danske virksomheder over en bred kam har bugnende pengetanke.

”Det er nødvendigt for virksomhederne at have et indlån i bankerne for at kunne gennemføre almindelige transaktioner i forbindelse med den almindelige forretningsdrift. Det gælder for eksempel indkøb af varer, udbetaling af løn og så videre. Det er derfor også vigtigt, at virksomhederne nu forberede sig på, at de negative renter er kommet for at blive. Der er endda udsigt til, at udgifterne til negative renter kan stige yderligere. De negative renter udgør altså en ny byrde for rigtig mange virksomheder som der fra politisk hold bør være opmærksomhed på,” siger Tore Stramer.

Analyse om negative renter

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil