; ;
Gemt

Opslag på Facebook udløste godtgørelse for aldersdiskrimination

Via Facebook søgte en vognmand afløsere. En chauffør spurgte, om han kunne bruge ”en ung mand på 76 år.” Vognmanden svarede nej, da chaufføren var ”20 år for sent på den”. Chaufføren klagede til Ligebehandlingsnævnet, der tilkendte ham en godtgørelse på 5.000 kr. for aldersdiskrimination.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 27. JUNI 2019

Kort mailveksling førte til sag om forskelsbehandling
En vognmand havde i december 2018 brug for afløsere til chaufførarbejde og skrev derfor i et opslag på virksomhedens Facebook-side, at han manglede folk med erfaring til afløsning ved kranarbejde og kørsel med mindre lastbiler.

Samme dag sendte en mand, født i 1942, en e-mail til vognmanden for at høre, om han kunne bruge ”en ung mand på 76 år, jeg har alle relevante køre- og førerkort … ”.

Kort tid efter svarede vognmanden manden: ”20 år yngre ville have gjort underværker, desværre nej.”

Klage til Ligebehandlingsnævnet
Få dage efter klagede manden til Ligebehandlingsnævnet over at være blevet forskelsbehandlet på grund af alder.

Manden gjorde gældende, at han havde de fulde kompetencer til jobbet som afløser og henviste til lang erfaring med kranarbejde og kørsel med lastbil. Han understregede endvidere, at han var i fuld vigør.

Vognmanden gjorde gældende, at Facebook-opslaget ikke var en egentlig jobannonce, men alene ment som en simpel afsøgning af arbejdsmarkedet. Det var ikke alle relevante arbejdsopgaver, der var nævnt i opslaget, og vognmanden vurderede, at manden blandt andet ikke havde erfaring med snerydning og saltning af veje som – alt efter vejret – var en del af arbejdet. Da der ikke var tale om andet end et hurtigt opslag på Facebook, havde vognmanden svaret spontant og i samme tone som i mandens e-mail.

Der var i alt fire chauffører, der reagerede på Facebook-opslaget, men ingen af dem blev tilknyttet virksomheden som afløsere, da virksomhedens ordretilgang pludseligt vendte og blev nedadgående.

Facebook-opslag sidestillet med jobannonce
I sin afgørelse sidestillede Ligebehandlingsnævnet opslaget på Facebook med en jobannonce. Nævnet fandt, at manden ved henvisning til vognmandens svar havde påvist faktiske omstændigheder, der gav anledning til at formode, at han havde været udsat for direkte forskelsbehandling på grund af alder.

Da vognmanden ikke kunne bevise, at mandens alder ikke havde haft betydning for afslaget, gav Ligebehandlingsnævnet manden medhold. Oplysningerne om vognmandens efterfølgende økonomiske forhold kunne ikke føre til en ændret vurdering.

Ligebehandlingsnævnet tilkendte derfor manden en godtgørelse på 5.000 kr. Ved udmålingen af godtgørelsen lagde nævnet vægt på, at der var tale om løsere ansættelse med et ukendt antal arbejdstimer hen over året.

Dansk Erhverv vurderer
Det er vigtigt at være opmærksom på, at simple opslag på Facebook kan sidestilles med egentlige jobannoncer. Derfor skal man som arbejdsgiver – uanset en ansøgers joviale tilgang til et opslag – forholde sig til ansøgerens kvalifikationer og ikke give afslag på grund af fx vedkommendes alder eller køn.

Det er dog værd at bemærke, at godtgørelsen på 5.000 kr. er i den lave ende, når det kommer til retspraksis i sager om aldersdiskrimination af jobansøgere. Dette skyldtes, at der var tale om løsere ansættelse med et ukendt antal arbejdstimer.