; ;
Gemt

Pæn stigning i beskæftigelsen op til virusudbruddet

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik fredag viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen steg med 4.800 personer i januar. Dermed rundende beskæftigelsen et rekordniveau på 2,8 mio. personer i januar. Det er dog en rekord, der nu kommer til at stå i en tid.

Nyhed

20. marts 2020

De økonomiske konsekvenser af virusudbruddet ramte allerede dansk erhvervsliv i løbet af februar og er eskaleret voldsomt ind i marts måned. Vi er desværre ikke i tvivl om, at beskæftigelsen kommer til at falde over de kommende måneder. Hvor stort faldet i beskæftigelsen bliver er dog meget usikkert og afhænger både af, hvor langvarig og kraftig nedgangen i virksomhedernes aktivitet ender med at bliver og af, hvor stor effekt de politiske hjælpepakker får.

Risiko for betydeligt jobtab…
Men de rå tal viser desværre, at jobtabet potentielt kan blive betydeligt. De hårdest ramte brancher er inden for turisme og oplevelsesøkonomi. Der er her tale om hoteller, restauranter, lufthavne og oplevelsesparker mv. Her er der i alt ca. 280.000 jobs, der er berørt af virusudbruddet.

Listen af berørte brancher er imidlertid steget hastigt over de seneste dage og uger. Listen tæller nu også tøjforretninger, tandlæger, frisører, bilhandlere, mv. Det er brancher, hvor der i alt er ca. 448.000 berørte jobs. Dertil er en række jobs i industrien og eksporterhvervene ramt.

Vi befinder os derfor nu i den rigtig kedelige situation, at tusindvis af jobs herhjemme er tydeligt påvirket af virusudbruddet og den delvise nedlukning af dansk økonomi. Det øger desværre risikoen for et betydeligt fald i beskæftigelsen.

Hjælpepakker vil reducere jobtabet…
Så galt behøver det dog ikke at gå. Regeringen har med stor hastighed gennemført en række hjælpepakker, der skal dæmme op for en bølge af konkurser og afskedigelser. Der er bl.a. blevet indført lønkompensation og en mere fleksibel arbejdsdelingsordning. Derudover har myndighederne gennemført en række initiativer, der skal forbedre virksomhedernes likviditet, hvilket er essentielt for at undgå afskedigelser. Hjælpepakkerne er på nuværende tidspunkt allerede betydelige.

Der er dog i vores optik ikke tvivl om, at der hurtigt vil blive behov for yderligere store hjælpepakker hvis virusudbruddet bliver langvarigt og alvorligt. Det er uden tvivl dyrt, meget dyrt, men det bliver endnu dyrere hvis vi lader stå til. En massiv konkurs og fyringsbølge kan tage år, ja måske et årti, at indhente igen. Der må og skal vi ikke ende.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil