; ;
Gemt

Pæn vækst i 1. kvartal - dansk økonomi bygger videre på fremragende afslutning af 2018

Væksten i dansk økonomi kom godt fra start i 2019 med en vækst på 0,3 pct. i 1. kvartal – det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. Selvom væksten er lidt lavere end i 3. og 4. kvartal sidste år, kan vi være meget godt tilfredse på vegne af dansk økonomi.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 15. maj 2019

Væksten i dansk økonomi kom godt fra start i 2019 med en vækst på 0,3 pct. i 1. kvartal – det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. Selvom væksten er lidt lavere end i 3. og 4. kvartal sidste år, kan vi være meget godt tilfredse på vegne af dansk økonomi. Sammenlignet med samme 1. kvartal sidste år, er BNP steget med 2,2 pct. – det er en meget pæn vækst for dansk økonomi, og skyldes netop at dansk økonomi sluttede 2018 af i fremragende form. Vi skal bare vænne os til, at væksten i dansk økonomi kommer til at foregå i et lidt lavere gear, end vi tidligere har været vant til. Det skyldes, at vi nu har indhentet det tabte efter krisen.

Dansk økonomi er hjulpet godt på vej af fremgang på vores vigtigste eksportmarkeder i Europa, hvor væksten i 1. kvartal gik op i gear efter et svagt andet halvår i 2018. I andet halvår i 2018 var der svagheder i tysk økonomi, hvor den tyske bilindustri havde svært ved at leve op til nye brændstofkrav.

Vi forventer en pæn vækst i dansk økonomi i år, der vil være på niveau med sidste år. Vi forventer, at dansk økonomi vil særligt være trukket af flot fremgang i eksport. Samtidig er der i øjeblikket gode forudsætninger for fremgang i det private forbrug herhjemme, når reallønnen stiger pænt, ledigheden er lav og beskæftigelsen sætter ny rekord måned efter måned. Vi har dog set, at danske husholdninger har holdt lidt igen.

Vi er dog i øjeblikket bekymrende for, at den optrappede handelskrig mellem USA og Kina kommer til at sætte sig endnu kraftigere i verdensøkonomien, end vi har set tidligere. Usikkerheden omkring handelskrigen lægger en dæmper på virksomhedernes investeringslyst samt væksten i verdensøkonomien. Det kan på sigt gå ud over dansk økonomi.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil