; ;
Gemt

Pant- og retursystemet udvides til at omfatte juice- og saftflasker

Fra 1. januar 2020 skal butikker tage flere flasker tilbage via pant- og retursystemet.

Nyhed

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen lancerede den 26. juni regeringens beslutning om at pantpålægge flasker til juice og saft med det argument, at pantsystemet sikrer en effektiv indsamling og en god kvalitet i genanvendelsen - og at det for forbrugerne giver god mening at aflevere juice- og saftflasker samme sted, som de afleverer deres øl- og sodavandsemballager.

Miljø- og Fødevareministeriet forventer, at butikkerne vil skulle indsamle 4-5 procent flere emballager end i dag, hvilket svarer til 52 mio. flasker og dåser om året. I dag ryger der 1,2 mia. flasker og dåser igennem pantsystemet.

Engrosvirksomheder skal tilmelde sig pantsystemet

Virksomheder der sætter juice og saft på det danske marked skal tilmeldes Dansk Retursystem A/S  og finansierer indsamlingen og bortskaffelsen af flaskerne. 

De juice- og saftemballager, der bliver inkluderet i pantsystemet, er konkret de emballager, der er af plast, glas og metal. Juiceprodukter forstås som drikkeklare varer, der består af juice fra frugt- og grøntsager. Saftprodukter omfatter de koncentrerede læskedrikke, der består af frugt- og grøntsagsjuice, som altså ikke umiddelbart er drikkeklare, men som skal fortyndes.

Pantbekendtgørelsen bliver snarligt revideret med en udvidet liste over emballagetyper, der er omfattet af systemet. Frem mod 2020 skal Dansk Retursystem A/S sikre sig, at systemet kan løfte opgaven, og detailhandlen skal sikre sig den fornøden kapacitet og omstilling. De praktiske detaljer om de nye flasker afventes.

Panten, som forbrugeren skal betale, på juice- og saftemballagerne vil ifølge Miljø- og Fødevareministeriet blive 1 kr. for glasflasker og dåser under en liter, imens panten for plastflasker under en liter bliver 1,5 kr., og for alle emballager, der er mellem 1-20 liter, bliver panten 3 kr. Dette svarer til de nuværende pantsatser.

Dansk Erhvervs holdning
Dansk Erhverv ønsker, at samfundet har en effektiv affaldsindsamling og en høj kvalitet i genanvendelsen; og pantsystemmet er én indsamlingsmetode blandt flere. Under det analysearbejde, der gik forud for den politiske beslutning, blev der lagt vægt på også at få undersøgt andre indsamlingsmetoder for juice- og saftflaskerne, men det skete ikke i nævneværdig grad. Med i analysen var også overvejelser om at inkludere emballager til mælkeprodukter – de blev ikke omfattet.

Fra EU er der krav om producentansvar pr. 2025 for de selvsamme emballager. Dansk Erhverv havde derfor den overordnede indstilling, at en model for håndtering af emballagerne skulle afvente den kommende producentansvarsløsning på EU-niveau - dette med tanke på, at når producenterne skal bære ansvaret, skal de også være en central part i tilrettelæggelsen.

Har du spørgsmål til de nye regler for pant- og retursystemet, og er du medlem af Dansk Erhverv, er du velkommen til at kontakte os.