; ;
Gemt

Politisk flertal for mere kontrol og nye regler for salg af lattergas

Et bredt politisk flertal er blevet enige om, at reglerne for salg af lattergas skal strammes. Der vil blive indført mængdebegrænsning, salgsaldersgrænse og en begrænsning af salgssteder for salg til forbrugere.

Nyhed

Dansk Erhverv | Handel - 4. februar 2020

For at begrænse misbrug af lattergas som rusmiddel, specielt blandt unge, indgik regeringen i januar en bred politisk aftale om at regulere salg af lattergaspatroner. Aftalen gælder både online og offline salg af lattergas og vil have konsekvenser for detailhandlens salg af lattergas til brug i eksempelvis sifoner.

Opsummeret har aftalen følgende indholdspunkter:

  • Mængdebegrænsning: Fremover må der maksimalt sælges to patroner á 8 gram per forbruger per dag.
  • Salgsaldersgrænse: Der fastsættes en salgsaldersgrænse for lattergas på 18 år.
  • Begrænsning af salgssteder: Lattergas må fremover ikke sælges, hvor der også forhandles alkohol, tobak eller e-cigaretter.
  • Strammere regler online: Alle ovenstående regler vil også gælde onlinesalg. Dermed skal man som online forhandler sikre sig, at man ved B2C-salg kan overholde henholdsvis mængdebegrænsning, salgsaldersgrænse og kravene for salgssteder.
  • Øget kontrol: Sikkerhedsstyrelsen tilføres midler til kontrol af opgaven med at håndhæve de nye regler. Det betyder flere kontrolbesøg i fysiske butikker samt kontrol med onlinehandel, herunder kunstig intelligens og foretagelse af køb med skjult identitet.
  • Større bøder: Bødeniveauet sættes til 25.000 kr. for førstegangsovertrædelser, 50.000 kr. for andengangsovertrædelser og 75.000 kr. for tredjegangsovertrædelser.

De nye regler vil betyde, at supermarkeder med salg af tobak eller alkohol fremover ikke vil kunne sælge lattergas til sifoner m.m. Isenkræmmere og lignende, der fortsat vil kunne sælge lattergas lovligt, skal fremover være klar til at håndhæve salgsaldersgrænser og mængdebegrænsninger både online og i de fysiske butikker.

Læs mere om aftaleteksten her: Folketingets partier indgår bred politisk aftale om lattergas.

Regler gælder kun ved B2C-salg
Det er vigtigt at understrege, at ovenstående regler udelukkende gælder salg af lattergas til privatpersoner (B2C), hvorfor det i princippet ikke ændrer på noget for salg mellem virksomheder (B2B). Dog skal virksomheder med B2B-salg kunne redegøre for, at der ikke foretages salg af lattergas til almindelige forbrugere.

Lovforslaget er i høring frem til den 18. februar med henblik på ikrafttrædelse fra den 15. maj 2020. Dansk Erhverv er ved at forberede høringssvar og modtager med glæde bemærkninger til forslaget.

Stadig uklarhed omkring alderskontrol online
De konkrete regler angående kravet om aldersvalidering online er stadig uklare. Det skyldes, at erhvervsministeren skal fastsætte de nærmere regler om alderskontrolsystemet på et senere tidspunkt. Vores forventning er, at det fx kan være et krav om, at NemID skal anvendes – enten ved alle handler, ellers når man opretter sig som bruger af en online-tjeneste.

Dansk Erhverv mener, at et eventuelt krav om alderskontrolsystemer online må tage højde for de teknologiske muligheder – og at det er meget vanskeligt at gardere sig 100 procent for modtagerens alder ved salg online, selv via NemID.

Til gengæld vil et konkret krav om brug af NemID være omstændeligt og medføre stort besvær for legitime forbrugere. Derfor mener Dansk Erhverv også, at forslaget om lattergas bør have den samme tilgang som den kommende tobaksplan, hvor der også indføres krav om alderskontrol online. Her anerkender forslagsteksten dog, at den teknologiske løsning bør være til stede, før kravet implementeres, eksempelvis ved at alderskontrollen kan knyttes op på betalingsmidlet.

Kontakt

Handel

Matthias Korth Vesterdal

Politisk konsulent