; ;
Gemt

Postkonventioner giver urimelige fordele til pakker fra Kina

Kinesiske pakker vælter ind over grænsen til Danmark. Det er billigere at bestille en pakke fra Kina end fra Danmark, når danskerne e-handler grundet gamle postregler og manglende momskontrol.

Nyhed

Regler med rødder i den internationale postkonvention fra 1874 gør det muligt for kineserne at sende pakker til Danmark billigere end danske netbutikker kan sende pakker internt i Danmark – op til en tiendedel af den danske pris. Forskellen i prisen betales af PostNord, der til gengæld har hævet prisen på brev- og pakkeomdeling internt i Danmark de senere år.

Resultatet har været en stor og stigende strøm af pakker fra Kina til Danmark de senere år.

”Med de nuværende regler er danske forbrugere og virksomheder reelt til grin for egne penge. Danske netbutikker betaler så at sige for at udkonkurrere sig selv”, siger Matthias Vesterdal, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

Aftalen blev lavet længe før, at international e-handel gjorde det muligt at købe kinesiske kabler på sin computer hjemme fra stuen. På daværende tidspunkt var landet et uland, og international kommunikation foregik i høj grad via breve. I dag er Kina en af verdens største online-økonomier. Ifølge Dansk Erhvervs beregninger udgjorde e-handel i udlandet omtrent en tredjedel af de ca. 111 mia. kroner danskerne e-handlede for i 2016.

Omgåelse af moms og told forstærker problemet
Samtidig er de kinesiske pakker blevet hjulpet af lempelige moms og toldregler. En momsfritagelse på import af varer fra ikke-EU-lande med en værdi på maksimalt 80 kroner blev oprindeligt lavet som en bagatelgrænse. Toldgrænsen går ved ca. 1150 kroner. Men kombineret med den kunstigt lave fragtpris, betyder det, at mange af de billige kinesiske varer kan importeres uden hverken moms eller told.

”Et er problemet med den lave fragtpris, som er et centralt konkurrenceparameter for netbutikker. Noget andet er den måde nogle asiatiske netbutikker mere eller mindre systematisk omgår at betale moms og told af deres varer”, siger Matthias Vesterdal og nævner, at Dansk Erhverv har flere eksempler på, at moms og told er blevet undgået, enten ved at sende en ordre i flere pakker, eller ved at angive værdien af pakken til at være under 80 kroner.

"At det så har betydet at PostNord skal håndtere flere pakker gør bestemt ikke problemet mindre. Samtidig har vi set, at SKAT ikke har været gode nok til at kontrollere om pakkerne nu også har haft den værdi, der stod på dem”, siger han.

En rapport fra Rigsrevisionen viste at Danmark i 2016 havde det laveste kontrolniveau af vareimporten i EU, med 0,2 procent af importen. Dansk Erhverv estimerer, at den danske statskasse årligt går glip af 500-600 mio. kr. som følge af udenlandske netbutikkers momssnyd.

Mere lige konkurrencevilkår i sigte
Sammen med andre nordiske erhvervsorganisationer har Dansk Erhverv arbejdet for at lægge pres på EU og FN for at ændre reglerne. Fra den første januar 2018 og frem til 2021 vil en del af støtten til kineserne udfases, så det bliver dyrere for dem at sende pakker til Vesten – selvom kinesiske forsendelser stadig vil få rabat.

Samtidig blev et forslag fra EU Kommissionen om nye momsregler vedtaget i december 2017. De nye regler betyder bl.a. at momsgrænsen på 80 kroner vil afskaffes – dog først med virkning i 2021.

”De nye tiltag er meget positive, og de vil bestemt gøre konkurrencen mere lige for de danske netbutikker. Men vi er ikke helt i mål, og meget af de nye tiltags succes afhænger af, at SKAT sørger for at få kontrolleret importen af varer fra Asien, så der kommer konsekvenser for dem der bryder reglerne,” siger Matthias Vesterdal.

Læs historien i Berlingske Business

Kontakt

Transport

Christoffer Greenfort

Chefkonsulent