; ;
Gemt

Prisen for kortbetalinger er blevet umulig at gennemskue

Butikker må ikke længere opkræve gebyrer direkte fra kunder, der betaler med kreditkort. Prisen for kortbetalinger er blevet gjort umuligt at gennemskue, og i sidste ende kommer alle kunder til at hænge på regningen for de højere kreditkortgebyrer.

Nyhed

Debatindlæg af Henrik Lundgaard Sedenmark

Når noget lyder for godt til at være sandt, så er det typisk fordi, at det er for godt til at være sandt. Det gælder for eksempel de nye EU-regler, der betyder, at butikker ikke længere må opkræve gebyrer direkte fra forbrugerne, når forbrugeren betaler med kreditkort.

Selvom det betyder, at forbrugerne ikke længere vil blive mødt af et gebyr i butikker og på nettet, når de for eksempel betaler med Mastercard, betyder det ikke, at gebyrerne er forsvundet.

De nye regler har blot gjort markedet uigennemsigtigt, og konsekvensen er, at alle kunder i sidste ende kommer til at betale for de høje kreditkortgebyrer, selv om man anvender det billigere alternativ i form af Dankort.

Gebyrerne forsvinder nemlig ikke. Butikkerne skal stadig betale gebyrerne til kreditkortudbyderne, og når butikkerne ikke kan opkræve gebyrerne fra den enkelte kunde, må butikken i stedet opkræve det fra samtlige kunder ved at lægge det oven i prisen på varerne.

Reglerne betyder, at dine kunder kan få sværere ved at se, hvor meget de betaler i gebyr på diverse kort. På den måde bliver markedet mere uigennemskueligt, og kunderne risikerer at vælge dyrere og i nogle tilfælde dårligere løsninger.

Markedet for betalingsmidler er voksende. Der er i dag et væld af kort- og betalingsløsninger på markedet, og en række nye digitale løsninger er på vej. Fælles for mange af de løsninger, som er kommet frem på det seneste, er, at de er dyrere end de løsninger, der allerede er på markedet.

I Dansk Erhverv mener vi, at konkurrence er godt og vil være med til at skærpe virksomhederne, men konkurrence er kun godt, når der er gennemsigtighed. Og med de nye regler, er gennemsigtigheden forsvundet -  og kunder samt butikker risikerer at komme til at betale mere i gebyrer end inden lovændringen.

Vil du vide mere om de nye regler? 
Hvis du vil vide mere om de nye regler, har du mulighed for at læse vores tidligere artikel: Forbudt at opkræve gebyr på betalingskort

Du kan også læse Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vejledning  

Ovenstående debatindlæg er desuden bragt i Fyns Amts Avis, 9. januar 2018.

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil