; ;
Gemt

Rådgiverbranchen bombet to år tilbage

05. oktober 2020

Nye tal fra Dansk Erhverv og Danmarks Statistik viser, at rådgiverbranchen har oplevet en omsætningsnedgang på 9 pct. fra første til andet kvartal i 2020. Det er bekymrende og understreger, at rådgiverbranchen er en vigtig del af det danske samfund, lyder det fra Dansk Erhverv:

”Rådgiverbranchen er på mange måder et spejl på den generelle udvikling i samfundet, fordi branchen er en vigtig del af værdikæderne i det øvrige erhvervsliv. Efter nogle meget flotte vækstrater er vi nu tilbage på et niveau, der ligger to år tilbage. Rådgivervirksomhederne oplevede fra den ene dag til den anden, at de fleste opgaver blev annulleret.”, siger Daniel Møller Jensen, chefkonsulent for rådgiverbranchen i Dansk Erhverv,

Han henviser til marts, hvor coronapandemien for alvor ramte Danmark.  Rådgiverbranchens omsætning faldt fra knap 80 mia. kr. i første kvartal af 2020 til knap 73 mia. kr. i andet kvartal. Det er et tilbageslag til et niveau, der sidst er registreret i 2018. 

Flere medarbejdere er blevet afskediget 
Det er også gået hårdt ud over beskæftigelsen i rådgiverbranchen, der har oplevet et fald i beskæftigelsen på knap 1000 fuldtidsansatte fra første til andet kvartal i 2020. 

”Mange rådgivervirksomheder har som følge af krisen været nødt til enten at gå kollektivt ned i løn eller at afskedige medarbejdere. Det er selvfølgelig dybt bekymrende. Det understreger også, hvor vigtigt det er, at regeringen og Folketinget har fokus på at simulere økonomien, så der for alvor kommer gang i investeringerne igen,” siger Daniel Møller Jensen og tilføjer:

”Derfor er det også den helt forkerte vej at gå, når regeringen skærer kraftigt på det offentliges brug af rådgivere. Den offentlige sektor står over for gennemgribende forandringer og udfordringer de kommende år, og det kræver altså viden, innovation og udvikling, hvis vi fortsat skal have råd til velfærd i fremtiden.” 

Rådgiverbranchen beskæftiger over 168.000 fuldtidsansatte i Danmark. 

Lys forude 
Selvom coronakrisen og regeringens nedskæringer på det offentliges forbrug af rådgivere har sat tydelige spor i rådgiverbranchen, er der fortsat optimisme: 

”Rådgivervirksomhederne er dygtige til at omstille deres forretninger og se nye muligheder. Derfor ser virksomhederne relativt lyst på fremtiden. Det hænger blandt også sammen med, at der med en krise, som vi har været igennem og fortsat står i, opstår et behov for andre typer rådgiverydelser. Det øvrige erhvervsliv står i en ny virkelighed, og det kan rådgiverne hjælpe med at navigere i,” siger Daniel Møller Jensen.