; ;
Gemt

Regeringen trækker indgribende krav til onlinesalg af tobak tilbage efter kritik

01. december 2020

Krav som brug af skrifttype og farver på hjemmesider med salg af tobak er trukket tilbage efter Dansk Erhverv kritiserede bestemmelsen. Lovens formål kan opnås på langt mindre indgribende måder.

Som en del af den nationale plan for tobak, skal både fysiske butikker og netbutikker skjule tobakken, så den ikke frister især børn og unge. Desværre betød det nogle ekstraordinært detaljerede krav til onlinesalg af tobak, som reelt ville kræve store omkostninger til dual udvikling af netbutikker med salg af tobak. Det gjaldt blandt andet et krav om, at skrifttypen på beskrivelserne af tobaksvarer skulle være en sort Times New Roman, størrelse 12, og at der ikke måtte være hverken logoer, farver eller billeder i forbindelse med produkterne. Dette ville gøre selv ”læg-i-kurv”-logoer svære at få igennem, for ikke at tale om resten af hjemmesidens setup.

I samarbejde med De Samvirkende Købmænd rettede Dansk Erhverv henvendelse til Sundhedsudvalget for at få ændret bestemmelse som de specifikke krav. Forslaget er herefter blevet ændret, ifølge en udtalelse fra Sundhedsministeren. 

“Der lægges ikke længere op til at fastsætte krav til brug af specifik skrifttype eller skriftstørrelse. Dog må ingen oplysninger fremhæves og skal være angivet i sort i samme skrifttype og skriftstørrelse, som der generelt benyttes ved visning af produkter på hjemmesiden,” hedder det i ministeriets svar i Sundhedsudvalget.

Dansk Erhverv vurderer, at såfremt dette implementeres som det umiddelbart står i udtalelsen, vil stort set alle dagligvarebutikker med onlinesalg af tobak kunne leve op til kravene, hvor man allerede har fjernet billederne af tobakken for længst, og fjernet produkterne fra forsiden

Kontakt

Handel

Matthias Korth Vesterdal

Politisk konsulent