; ;
Gemt

Rekord høj vækst i Europa i tredje kvartal

Eurostat har tirsdag offentliggjort tal, der viser, at der var en BNP-vækst i euroområdet på hele 12,5% i tredje kvartal. Det er en voldsom høj BNP-vækst, hvis lige vi aldrig tidligere har set i fredstid. Den historisk fremgang er dog fundet sted på en billig baggrund.

Nyhed

08. december 2020

Eurostat har tirsdag offentliggjort tal, der viser, at der var en BNP-vækst i euroområdet på hele 12,5% i tredje kvartal. Det er en voldsom høj BNP-vækst, hvis lige vi aldrig tidligere har set i fredstid. Den historisk fremgang er dog fundet sted på en billig baggrund, efter at BNP dykkede med hele 11,7% i andet kvartal. Det betyder desværre også, at BNP fortsat ligger 4,3% under samme niveau sidste år. Det er særligt de hårdt ramte lande som Frankrig, Spanien og Italien, der har oplevet høj vækst efter forårets nærmest totale nedlukning.

Man skal derfor også passe meget på med at få hænderne for højt op over hovedet på baggrund af tirsdagens historisk høje BNP-vækst. Alt andet end en historisk fremgang i årets tredje kvartal havde været en kæmpe skuffelse efter forårets nedlukning.

Ser vi videre ind i fjerde kvartal, så er der desværre risiko for, at væksten igen blive negativ. Smitten har været voldsomt stigende i en række europæiske lande hen over efteråret. Det har ført til nye restriktioner og ændret forbrugeradfærd, der vil dæmpe den økonomiske aktivitet mærkbart. Selv om smitten har toppet mange steder i Europa, så venter der fortsat en lang vinter hvor en ny smitteopblusning desværre truer.

Ser vi længere ind i 2021, så er der dog heldigvis lys for enden af tunnelen. Vaccinerne vil blive rullet ud i befolkningen, og de vil forhåbentligt bidrage til at få smitten under kontrol relativt hurtigt. Det betyder også, at der kan vente en solid vækstoverraskelse i 2021. Men før vi når dertil venter der desværre en meget hård vinter, der vil udfordre såvel folkesundheden og økonomien.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil