; ;
Gemt

Salg af patent løfter betalingsbalanceoverskuddet til det højeste niveau i nyere tid

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik mandag viser, at der i oktober var et overskud på betalingsbalancens løbende poster på hele 23,6 mia. kr. Det er det højeste overskud i nyere tid. Det dækker over et overskud på tjeneste på 7,8 mia. kr. og varer på 14,2 mia. kr.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 9. december 2019

Det er særligt overskuddet på tjenestehandel, der er steget fra september til oktober. Stigningen lyder på hele 5,9 mia. kr., hvilket primært skyldes salget af et enkeltstående danskejet patent. Det er bestemt bemærkelsesværdigt. Tilbage i april 2016 løftede salget af et danskejet patent tilsvarende overskuddet med ca. 9 mia. kr. Det gav anledning til, at BNP-væksten midlertidigt blev opjusteret med hele 0,4% i 2017, da Danmarks Statistik manglede information om hvornår brugen af patentet skulle finde sted. Det blev først rettet til i forbindelse med den seneste justering af BNP-tallene i starten af november i år. Sker det igen, så kan salget af salget af patentet i oktober i år altså igen skævvride BNP-tallene mærkbart. Et salg på 5,9 mia. kr. svarer rundt regnet til 0,2-0,3% af BNP.

Mandagens ekstraordinært store betalingsbalanceoverskud er således også en påmindelse om, at de danske virksomheders stigende globalisering har gjort BNP-tallene meget usikre.

Vi skal dog glæde os stort over salget af endnu et patent. Salget bidrager til at løfte den samlede indkomst herhjemme og dermed velstanden. Dertil er betalingsbalanceoverskuddet også et udtryk for at eksporten har klaret sig rigtig flot over de seneste år med en fremgang på hele 7,5%.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil