; ;
Gemt

Sælger du produkter på det danske eller europæiske marked?

03. marts 2021

Har du styr på dokumentationen for sikkerheden og lovligheden af de produkter du sælger?

Før produkter markedsføres på det danske eller europæiske marked – både B2B og B2C – skal de leve op til de krav, der følger af lovgivningen, som har til hensigt at sikre, at produkter er sikre at anvende. Dette gælder uanset om der er tale om produkter, der er omfattet af det generelle produktsikkerhedsdirektiv eller de direktiver eller forordninger, der omfatter de såkaldt CE-mærkede produkter. I tillæg til den harmoniserede EU-lovgivning er der på nogle områder særlig dansk lovgivning, der også skal opfyldes ved markedsføring på det danske marked.

De fleste produkter er omfattet af kravet om CE-mærkning (det gælder f.eks. legetøj, maskiner, el-apparater og gasprodukter). For at kunne CE-mærke et produkt kræver det, at produkterne lever op til lovgivningen og at der forud for mærkningen er udarbejdet en såkaldt EU-overensstemmelseserklæring, der er underskrevet af fabrikanten, der ved sin underskrift bekræfter, at produktet er sikkert og opfylder kravene i lovgivningen.

Find en liste over de produktgrupper, der kræver CE-mærkning her: Hvad er CE-mærkning? - Forstå CE-mærket | Dansk Standard

Sikkerhedsstyrelsen har i den seneste tid udført et stigende antal kontroller af produkter; primært i online handlen og har konstateret, at den nødvendige dokumentation ikke altid er til stede, når CE mærkede produkter sælges på det danske marked. Mangelfuld dokumentation betyder selvsagt ikke nødvendigvis, at produkterne er farlige eller ulovlige i sig selv, men da dokumentationen for lovligheden ikke har været til stede eller korrekt, kan produkterne ikke sælges og der er derfor blevet udstedt adskillige salgsforbud på grund af manglende dokumentation for lovligheden.

Det er derfor afgørende at man som erhvervsdrivende, der markedsfører produkter, sørger for, at man kan fremvise den nødvendige dokumentation for produktets lovlighed i forhold til sammensætning, konstruktion osv., at man sørger for, at produktet er korrekt mærket efter de specifikke mærkningsregler, der gælder for den type produkt, samt at produktet er ledsaget af brugsanvisninger og sikkerhedsoplysninger, der sikrer, at produktet kan anvendes sikkert og korrekt. Det er vigtigt, at dokumentationen er udarbejdet, før produkterne sættes til salg – og derfor bør man også sørge for, at den leverandør, man har modtaget produktet fra, har opfyldt sine forpligtelser og kan præsentere den nødvendige dokumentation efter lovgivningen.

Husk også, at brugsanvisningen og sikkerhedsoplysningen skal være på det sprog, der tales i det land, hvor produktet markedsføres. I Danmark skal brugsanvisningen derfor være på dansk og det er ikke tilstrækkeligt, at den f.eks. er på engelsk, selvom mange forstår dette sprog. Hvis der ikke er dansk brugsanvisning eller sikkerhedsoplysninger, når man køber produktet af en udenlandsk leverandør, må man sikre sig, at dette udarbejdes før produktet sælges. Om det er dig eller din leverandør, der i praksis står for udarbejdelsen, er ikke afgørende, men du har (med)ansvaret for, at den er korrekt og findes på dansk, hvis du markedsfører produkterne i Danmark.

Kender du din rolle i leverandørkæden?
De konkrete pligter i forhold til dokumentation mv. afhænger af den rolle, du som erhvervsdrivende indtager i leverandørkæden. Som hovedregel kan man sige, at desto tættere i kæden man er på produktionen af produktet desto større forpligtelser. Men alle i kæden har ansvaret for, at produkterne er sikre, lovlige og at den nødvendige dokumentation følger produktet, og skaden ved manglende dokumentation for produkternes lovlighed og sikkerhed rammer alle i kæden i forbindelse med et påbud om salgsstop eller om tilbagetrækning eller tilbagekaldelse af produkterne.

Du kan have følgende roller efter lovgivningen:

Fabrikant
En fabrikant er en erhvervsdrivende, der fremstiller produkter eller får andre til at fremstille dem for sig. Du er også fabrikant, hvis du markedsfører produkter, som andre har fabrikeret eller importeret, under dit eget navn eller varemærke.

Bemyndiget repræsentant
En bemyndiget repræsentant er enhver erhvervsdrivende i EU, som har en skriftlig fuldmagt fra fabrikanten til at handle på dennes vegne i forbindelse med varetagelsen af specifikke opgaver.

Importør
Du er importør, hvis du bringer produkter med oprindelse i et tredjeland i omsætning på EU-markedet. Dette gælder både, hvis du sælger produkter til andre virksomheder, sælger til forbrugerne eller giver produkter væk som gaver.

Distributør
En distributør er enhver erhvervsdrivende i forsyningskæden inden for EU, der gør produkter tilgængelige på markedet, og som ikke er importør eller fabrikant.

Når en importør eller distributør bliver fabrikant
En importør eller distributør får de samme forpligtelser som fabrikanten, hvis de markedsfører et produkt under eget brand og navn. Man får også ansvar som fabrikant, hvis man ændrer et produkt, der allerede er bragt i omsætning, så det kan få konsekvenser for, om produktet overholder gældende krav.
Ansvaret som fabrikant betyder blandt andet, at en importør eller distributør skal udfylde og underskrive al dokumentation for produktet. Hvis den oprindelige fabrikant udarbejder dokumentationen, skal det fremgå, at det er bemyndiget af importøren eller distributøren.

Find mere om de konkrete pligter for den enkelte produkttype og rolle her: Produkter | Sikkerhedsstyrelsen og Produktloven: Samme krav til produktet – nye muligheder for kontrol og sanktioner

Formelle krav til produkter

pdf

Download

Kend din rolle

pdf

Download

Virksomhedsbaseret markedsovervågning

pdf

Download

Kontakt

Handel

Betina Schiønning

Chefkonsulent