; ;
Gemt

Forum for Udbud: Samarbejde viser vejen til innovative løsninger

Dansk Erhverv er repræsenteret af markedschef Morten Jung i Erhvervsministeriets nye ”Forum for Udbud”, og han vil især fokusere på at fremme innovative offentlige udbud.

Nyhed

Dansk Erhverv |POLITIK - 20. december 2018 - Af Kristian Kongensgaard

”Et stærkt samarbejde mellem offentlig og privat sikrer stærke tilbud til borgerne, og at samfundets ressourcer udnyttes bedst.”

Sådan siger markedschef Morten Jung, der især vil fokusere på at sikre rammerne for et udbytterigt og ligeværdigt samarbejde som Dansk Erhvervs repræsentant i det nye ”Forum for Udbud”, som Erhvervsministeriet har etableret.

”Forum for Udbud” har ifølge kommissoriet ”til opgave at komme med anbefalinger og løsningsforslag til bedre offentlige udbud, herunder at fremme konkurrenceudsættelse af de offentlige opgaver.”

Tager udgangspunkt i ordre- og tilbudsgiveres erfaringer
Formålet er også at bidrage til mere effektive udbudsprocesser og komme med løsninger på aktuelle udbudsfaglige problemstillinger med udgangspunkt i ordre- og tilbudsgiveres erfaringer.

De udbudsfaglige problemstillinger kan for eksempel handle om transaktionsomkostninger, SMV’ers deltagelse i offentlige udbud, mere fokus på kvalitet i offentlige udbud samt barrierer for konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver, herunder for OPI - offentlig-privat innovationspartnerskab.

Bliv inspireret af de gode eksempler!
Morten Jung er ærgerlig over, at konkurrenceudsættelsen af offentlige opgaver tilsyneladende er gået i stå ved cirka 25 procent:

”De seneste tal viser, at det fortsat kun er cirka en fjerdedel af de konkurrenceegnede opgaver, der bliver sendt i udbud. Det burde være langt flere. Udbud handler ikke kun om at få løst opgaverne på en bestemt måde. Det handler i høj grad også om at fremme samarbejde mellem det offentlige og private virksomheder for at udvikle helt nye innovative løsninger,” siger Morten Jung og fortsætter:

”Ser man på udviklingen i vores demografi, altså at der bliver flere ældre og relativt færre i den arbejdsduelige alder, så er der et behov for nytænkning i forhold til de måder, som vi løser opgaverne på. Her kan det offentlige med fordel lade sig inspirere af de gode eksempler og indgå samarbejde med private leverandører om at løse opgaverne. Stærkt samarbejde og innovative løsninger kan også være indgangen til eksporteventyr, som kan finansiere endnu mere velfærd.”

Udnyt de fleksible udbudsformer!
Håndfaste regler kan langt hen ad vejen øge andelen af offentlige udbud. Men vi når længst, hvis fokus er på at styrke samarbejdet, mener Morten Jung:

”Både offentlige ordregivere og private tilbudsgivere skal udnytte de fleksible udbudsformer bedre og mere. Den danske konkurrencefordel ligger netop i samarbejdet mellem offentlig og privat. Vi kan noget særligt, når vi går sammen.”

Han er godt klar over, at der er visse interesser, der får svært ved at mødes i forummet:

”Vi kommer nok til at krydse klinger ved grænsedragningen mellem, hvad vi hver især synes, der kan og bør sendes i udbud. I stedet for at tro, at vi er verdensmestre i offentlige udbud, bør vi hente inspiration i udlandet. For eksempel dækker private virksomheder kun cirka 1 procent af det samlede sundhedsområde i Danmark, mens det er cirka 10 procent i Sverige.”

Stop hjemtagning af offentlige opgaver!
Morten Jung efterlyser også, at det offentlige i Danmark har mod til at udbyde større opgaver som blandt andet hele sygehuse, plejehjem og andre serviceinstitutioner i stedet for lidt her og lidt dér.

”I første omgang drejer det sig om at få stoppet den omsiggribende hjemtagning af offentlige opgaver. Hjemtagning er en af årsagerne til, at konkurrenceudsættelsen er gået i stå. Myndighederne tror, at de kan gøre det bedre og billigere selv. Måske er det tilfældet, men hvis ikke man tester markedet, er det ikke til at vide.”

Vi burde kunne få samarbejdet til at fungere i ”Forum for Udbud”
Trods eventuelle interessekonflikter forventer Morten Jung positive resultater af arbejdet i ”Forum for Udbud”. Det består af 15 medlemmer, som er indstillet af en række ministre, erhvervsorganisationer, fagbevægelsen, kommunernes og regionernes interesseorganisationer samt de offentlige indkøbere og det offentliges indkøbsorganisation:

”Tager vi vores egen medicin og fokuserer på det gode samarbejde, burde vi kunne få det til at fungere,” siger han.

Kom med dine gode idéer!
Morten Jung opfordrer desuden Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder til at sende ham forslag og gode idéer, der kan resultere i dels flere offentlige udbud og dels bedre samarbejde mellem staten, regionerne og kommunerne på den ene side og private virksomheder på den anden side.

Kontakt

Offentlig-privat samarbejde

Morten Jung

Markedschef
Medarbejderprofil