; ;
Gemt

ABAF: Skal arbejdsgiver virkelig betale medarbejders fartbøder?

Som udgangspunkt er det ejer (eller registreret bruger) af et køretøj, der pålægges at betale fartbøder. Derfor kan du som arbejdsgiver blive pålagt at betale en fartbøde, selvom det ikke er dig, men din medarbejder, der har ført køretøjet og begået fartovertrædelsen. Vi dykker ned i, hvad du som arbejdsgiver kan gøre for at sikre dig modregningsadgang i medarbejderens løn.

Nyhed

04. marts 2020

En del medarbejdere kører i forbindelse med deres arbejde rundt i virksomhedens køretøjer. En del sælgere har også firmabil, som må benyttes privat. Uanset om det er i firmaøjemed eller ved privatkørsel, hæfter bilens ejer (eller registreret bruger) for eventuelle fartovertrædelser konstateret ved automatisk fartkontrol, hvor bilen således ikke er bragt til standsning. At bilen ikke bliver bragt til standsning, betyder, at bødeforlægget fremsendes til bilens ejer (eller registreret bruger), der hermed pålægges bødeansvar, og som udgangspunkt skal betale bøden.

Med visse forbehold kan du som ejer (eller registreret bruger) blive pålagt at betale bøden, selvom det ikke er dig, men din medarbejder, der har ført køretøjet og begået fartovertrædelsen. Det gælder dog ikke i de tilfælde, hvor føreren – din medarbejder – indenfor 30 dage, efter du har modtaget bødeforlægget, overfor politiet erkender, at det var vedkommende, der havde ført køretøjet. Det gælder heller ikke, hvis hastighedsovertrædelsen er på mere end 30 % eller medfører en frakendelse af køretøjet eller et kørselsforbud.

For at undgå at du som arbejdsgiver fremover kommer til at sidde tilbage med regningen, hvis medarbejderen af en eller anden årsag ikke vil betale, skal du som det mindste få indskrevet i jeres personalehåndbog, at eventuelle fartbøder vil blive modregnet i pågældende medarbejders løn.

Alle nyansatte får udleveret personalehåndbogen eller bliver oplyst om, hvor den kan findes, og det skal gøres klart for dem – gerne gennem kontrakten – at personalehåndbogen betragtes som en integreret del af ansættelsesforholdet. For eksisterende medarbejdere er det vigtigt, at I kan dokumentere, at de også nu er blevet bekendt med tilføjelsen i personalehåndbogen vedrørende jeres mulighed for at modregne i lønnen for ubetalte fartbøder.

Nu er det forhåbentlig ikke mange af jeres medarbejdere, som ikke vil erkende, at det er dem, der ses på det billede, I har modtaget fra den automatiske fartkontrol, og ovenstående skal derfor også mere ses som en præventiv foranstaltning. Det kan også være en god anledning til at tage en snak med de medarbejdere, der primært benytter firmaets køretøjer, om, at der er en forventning om, at færdselsloven overholdes, og at der er en generel fornuftig adfærd i firmaets køretøjer både i, men bestemt også udenfor arbejdstiden.

Har I spørgsmål til ovenstående, eller ønsker I hjælp til at få tilrettet jeres ansættelseskontrakter eller jeres personalehåndbog, kan I kontakte Marc Risvang på 31 16 93 84 eller mris@danskerhverv.dk.