; ;
Gemt

Skal du have en databehandleraftale med din handelsagent?

Mange virksomheder sælger via agenter, men hvem håndterer egentlig persondata for hvem i sådan et set-up?

Nyhed

DANSK ERHVERV | ERHVERVSJURA - 5. DECEMBER 2018

Af Sven Petersen, Erhvervsjuridisk fagchef

Mange medlemmer oplever, at det er vanskeligt at finde ud af, hvornår man er dataansvarlig eller databehandler. Dette er i sig selv ikke så underligt, fordi Datatilsynets vejledning om emnet i sagens natur giver ikke kan give svar på alt, og fordi der derfor findes rigtig mange gråzoner.

Det fremgår dog af vejledningen, at man i tilfælde af videregivelse eller overladelse af persondata til en anden virksomhed først og fremmest skal se på, hvilken ydelse den modtagende part skal levere. Hvis aftalen først og fremmest drejer sig om levering af en anden ydelse end behandling af personoplysninger (f.eks. en håndværkerydelse) vil den modtagende part ikke være databehandler.

Handelsagentens rolle
Agenten skal efter handelsagentlovens § 4 varetage agenturgivers interesser og følge dennes rimelige forskrifter. Samtidig vil de fleste agenturgivere nok have den opfattelse, at samtlige kundedata, som agenten enten selv indsamler eller får udleveret af agenturgiveren, også er agenturgivers data. Dette kunne pege i retning af, at agenten alene behandler persondata på agenturgivers vegne og efter dennes instruks.

Tænker man lidt nærmere over situationen vil man dog ret hurtig nå til den konklusion, at agenten i langt de fleste tilfælde agerer som selvstændig dataansvarlig og ikke databehandler. Dette gælder under alle omstændigheder, hvor agenten er agent for flere agenturgivere, og hvor det f.eks. ikke giver mening, at agenten skal slette persondata efter den ene agenturgivers instruks, hvis agenten fortsat skal bruge de data i forhold til en anden agenturgiver eller i forhold til egne fremtidige interesser i øvrigt.

Ved behandling af detaljerede kundeforespørgsler til produkter eller nærmere oplysninger om kontrakten, er det ligeledes nødvendigt med en selvstændig behandling af personoplysninger. Resultatet er, at der som alt overvejende hovedregel ikke skal indgås en databehandleraftale med agenten og agenturgiveren.

Handelsagenten som dataansvarlig
Til gengæld bliver agenten så selvstændig dataansvarlig med de forpligtelser, der nu engang følger i kølvandet på dette. Agenten skal derfor f.eks. selv oplyse kunderne om, hvordan han/hun behandler kundens persondata, udarbejde fortegnelser og indgå databehandleraftaler med evt. hostingleverandører. Til dette formål har Dansk Erhverv udgivet adskillige hjælpeværktøjer, der alle findes på Dansk Erhvervs hjemmeside.

Eventuelle spørgsmål kan rettes til Sven Petersen.

Kontakt

Handel

Sven Petersen

Erhvervsjuridisk fagchef
Medarbejderprofil