; ;
Gemt

Skattestyrelsens kontroller afslører smugling og illegal handel med slik og chokolade for millioner

27. april 2021

Skattestyrelsens indsats mod smugling og illegal handel med chokolade og sukkervarer har på 6 år resulteret i opkrævninger for 320 mio. kr. På Dansk Erhvervs webinar d. 20. maj kan du høre specialister fra Skattestyrelsen, Fødevarestyrelsen og politiet fortælle om deres arbejde mod illegale varer, herunder hælervarer og ulovlige fødevarer, samt hvad du selv kan gøre for at undgå at havne i problemer.


Ifølge Skattestyrelsens pressemeddelelse fra marts 2021 har Skattestyrelsen i perioden 2015-2021 gennemført knap 4.000 kontroller med smugling og illegal handel med slik og sukkervarer, der har resulteret i afgiftsopkrævninger for i alt 320 mio. kr.

På trods af at Skattestyrelsen i 2020 gennemførte færre kontroller end i 2015, så er træfprocenten steget fra 40% til 69%. Stigningen kan formentlig tilskrives Skattestyrelsens mere målrettede indsats mod kiosker, butikker, importører og grossister.

Kontrollen vil blive yderligere styrket i de kommende år, da der i den politiske aftale ”En styrket Skattekontrol – etape 2” fra marts 2021 blev aftalt at afsætte 115 medarbejdere til øget virksomhedskontrol, herunder afgiftskontrol.

Et problem for både statskassen, for konkurrencen og for helbredet
Selvom Skattestyrelsens kontrol har resulteret i afgiftsopkrævninger på gennemsnitligt ca. 53 mio. kr. om året de seneste 6 år, har Dansk Erhverv i vores 2019 analyse om illegal handel skønnet, at den danske statskasse går glip af 400-600 mio. kr. om året alene som følge af den illegale handel med nydelsesmidler og cigaretter. Det tyder på, at selvom Skattestyrelsen – sammen med bl.a. Toldstyrelsen, Fødevarestyrelsen og politiet – gør en stor indsats for at dæmme op for den illegale handel, så er det kun toppen af isbjerget.

Den konkurrenceforvridning, den illegale handel medfører, har store konsekvenser for mange detailbutikker og slikgrossister, der har måttet omstrukturere deres sortiment eller deres produktion, fordi varer, hvor der retmæssigt er svaret moms og afgifter, bliver markant dyrere på markedet. Kort sagt: De mange, der ikke efterlever reglerne, presser salgspriserne ned på et unaturligt lavt niveau.

Samtidig er den illegale handel med slik og sukkervarer en særlig udfordring for slikbranchen, som på grund af mediernes fokus på de mange svindelsager med bl.a. dårlige hygiejneforhold og manglende sporbarhed på produkterne, har været til skade for en hel branche, som på grund af den illegale handel er blevet mistænkeliggjort.

Dansk Erhverv afholder webinar om myndighedernes indsats
På Dansk Erhvervs webinar d. 20. maj kan du høre specialister fra Skattestyrelsen, Fødevarestyrelsen og politiet fortælle om deres arbejde med bekæmpelse af illegal handel med bl.a. fødevarer, herunder særligt import og salg af ulovlige og stjålne fødevarer. Kurset er som altid gratis for Dansk Erhvervs medlemmer og tilmelding kan ske her

Du kan læse mere her:

Kontakt

Handel

Tina Buur Johnsen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil