; ;
Gemt

Erhvervslivet ser stort grønt potentiale i offentligt-privat samarbejde: Skru op for kravene

11. marts 2020

KMD har et succesfuldt samarbejde med Odense Kommune i bagagen, og selskabet ser gerne, at det offentlige skruer op for grønne krav i udbud.

Det er ikke ofte, du hører private virksomheder efterspørge flere og strengere krav fra det offentlige. Men det er tilfældet, når det gælder grønne og klimavenlige punkter i eksempelvis udbud fra kommuner og regioner. Potentialet er stort, mener blandt andet it-virksomheden KMD. 

Selskabet har hjulpet Odense Kommune med at forstå, hvordan it-løsninger kan bidrage til kommunens ambition om at leve op til FN’s 17 verdensmål.

”Vi kunne blandt andet hjælpe dem med at blive klogere på, hvordan it-systemer kan udlede mindre CO2. Kommuner kan komme rigtig langt, hvis de kigger på, hvilket CO2-aftryk en ydelse efterlader i kommunen,” siger Ditte Haugaard Clausen, CSR & Public Affairs-Manager i KMD.

Hun ser store fordele i at øge samarbejdet mellem private og offentlige aktører, hvis der for alvor skal rykkes ved den grønne omstilling.

Opfordring til det offentlige
Onsdag satte Dansk Erhverv fokus på mulighederne i samarbejdet mellem private og offentlige aktører.

Det skete til årets OP-Topmøde, hvor overskriften var ”Sammen om grønne løsninger.”

Her var Ditte Haugaard Clausen på scenen sammen med Cecilie Schwartz Førby, der er udbudschef i Odense Kommune, hvor de fortalte om deres samarbejde.

Ditte Haugaard Clausen har også en klar opfordring til resten af landets kommuner og offentlige institutioner:

”Stil skrappere krav,” siger hun og fortæller, at kommuner eksempelvis ofte skriver, at det er ’vigtigt, at der tages hensyn til miljøet.’ Omvendt er private virksomheder langt mere konkrete og skriver eksempelvis, at ’det vægter 10 procent i udbuddet, om der bruges vedvarende energi eller ej.’

”Når de skriver det, så skal jeg love dig for, at der bliver brugt vedvarende energi,” siger hun.

KMD er langt fra alene om at ønske højere krav fra det offentlige. Ifølge en undersøgelse, Dansk Erhverv har foretaget blandt medlemmerne, mener tre ud af fire private virksomheder, at klima og miljø bør spille en væsentlig rolle, når det offentlige sender opgaver i udbud. 

Og det er ikke ligefrem småbeløb, der er på spil. Årligt køber det offentlige ind for 380 milliarder kr, svarende til 17 procent af BNP.

Nødvendigt for at komme i mål

Hvis regeringen skal nå i mål med ambitionen om at reducere det danske CO2-aftryk med 70 procent inden 2030, er det essentielt at tænke klima ind i offentlige udbud, mener Morten Jung, der er markedschef i Dansk Erhverv.

Han tager især én vigtig pointe med sig fra onsdagens OPS-topmøde.

"Der er behov for standarder for, hvordan vi beregner CO2," siger han og tilføjer, at det er en stor udfordring, at virksomhederne møder 98 forskellige måder ude i kommunerne, fem forskellige i regionerne og en række helt andre i staterne.

"Der er et behov for, at vi i fællesskab bliver skarpere på, hvordan vi regner. Vi skal have en fælles målestok, så vi måler på samme vis,” siger han.

Opbakning blandt danskerne

Blandt den danske befolkning er der også opbakning til, at klima og miljø i højere grad skal være en faktor, når det offentlige køber ind. 67 procent mener, at hensyn til klima og miljø er vigtigt, når private virksomheder løser opgaver.

I KMD ser Ditte Haugaard Clausen heller ingen grund til, at det grønne ikke skal spille en større rolle her.

”Arbejdet med den grønne omstilling bliver accelereret af, at udbud har konkrete krav eller incitamenter. I kan roligt begynde at skrue op for kravene," lyder budskabet til det offentlige Danmark.

Præsentationer fra OP-Topmødet kan ses her:

Her er Odense Kommune og KMD's powerpoint fra topmødet

Her er Siemens powerpoint fra topmødet

Her er Region Sjællands powerpoint fra topmødet

Her er SKI's powerpoint fra topmødet