; ;
Gemt

Smerter og dårlig nattesøvn kostede skole 225.000 kr.

En skole opsagde en handicappet køkkenassistent uden at have undersøgt muligheden for at tilpasse skolens nye vagtplaner til medarbejderens særlige behov tilstrækkeligt. Det kom til at koste skolen en godtgørelse på 9 måneders løn.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 10. JANUAR 2019

Kort om sagen
En medarbejder havde konstante smerter efter et kræftforløb og smerterne påvirkede medarbejderens nattesøvn i en sådan grad, at hun havde svært ved at møde tidligt på arbejde.

Medarbejderen var ansat som køkkenassistent på en skole, og hendes arbejdsopgaver bestod i at sælge mad til eleverne og rydde op efter spisningen.

I flere år havde køkkenet kørt med en fast vagtordning, hvor medarbejderen arbejdede i dagvagt eller aftenvagt. Efter kræftforløbet i 2011 genoptog køkkenassistenten arbejdet i aftenvagten, da hun som følge af smerter sov dårligt om natten og dermed havde behov for hvile om morgenen. Køkkenassistenten fik også af kommunen bevilliget en personlig assistent.

I 2016 varslede skolen, at vagtplanen fremover ville blive tilrettelagt efter en turnusordning, hvor medarbejderne skulle veksle imellem dag- og aftenvagt. Dette var for at øge fleksibiliteten og sikre driften. Medarbejderen fortrød, at hun acceptererede ændringerne og blev herefter opsagt af skolen.

Reglerne om handicap
Medarbejderen klagede til Ligebehandlingsnævnet over opsigelsen, som hun mente var sket i strid med forskelsbehandlingsloven.

Det følger af loven, at en arbejdsgiver ikke må opsige en medarbejder begrundet i medarbejderens handicap. Såfremt en medarbejder er handicappet, siger loven, at arbejdsgiveren er forpligtet til at foretage rimelige tilpasningsforanstaltninger, sådan at medarbejderen kan udføre sit arbejde.

Ligebehandlingsnævnet nåede frem til, at medarbejderens tilstand var omfattet af forskelsbehandlingslovens handicapbegreb.

Ligebehandlingsnævnet lagde i deres afgørelse vægt på, at skolen måtte være bekendt med handicappet og havde undladt at undersøge mulighederne for at tilpasse køkkenassistentens vagtskema, sådan at hendes behov for ikke at arbejde om morgenen kunne imødekommes.

Medarbejderen blev tilkendt en godtgørelse på 225.000 kr., svarende til 9 måneders løn, da Ligebehandlingsnævnet fandt, at skolen havde tilsidesat sin tilpasningsforpligtelse.

Dansk Erhverv vurderer
Smerter og søvnproblemer kan udgøre et handicap i forskelslovens forstand, når der er tale om en funktionsbegrænsning og begrænsningen er af lang varighed.

Afgørelsen illustrerer vigtigheden af at virksomheden kan dokumentere, hvilke tilpasningsforanstaltninger der er drøftet og iværksat.

Dansk Erhverv anbefaler vores medlemsvirksomhederne at rette henvendelse, inden der træffes beslutning om opsigelse eller bortvisning af en medarbejder med sygdom eller lidelse af lang varighed, som potentielt kan sidestilles med handicap i forskelsbehandlingslovens forstand.