; ;
Gemt

Smitterekord i USA løfter ledigheden

Torsdag blev der offentliggjort tal fra USA, der viser, at 853.000 amerikanere søgte om arbejdsløshedsunderstøttelse i sidste uge. Det er en bekymrende udvikling, der viser, at den kraftigt stigende smitte igen er begyndt at koste tusindvis af amerikanere jobbet.

Nyhed

10. december 2020

Torsdag blev der offentliggjort tal fra USA, der viser, at 853.000 amerikanere søgte om arbejdsløshedsunderstøttelse i sidste uge. Det er en stigning på 137.000 personer i forhold til ugen før. Det er den største ugentlige stigning, der er registreret siden udgangen af marts.

Det er en bekymrende udvikling, der viser, at den kraftigt stigende smitte igen er begyndt at koste tusindvis af amerikanere jobbet. Stigningen i ledigheden rammer tilmed på et tidspunkt hvor hele 70 mio. amerikanere nu har været forbi ledighedskøen siden coronakrisen ramte i slutningen af marts.

Ser vi fremad, så er der desværre udsigt til en fortsat stigning i ledigheden i USA. Smitten i USA sætter rekord for hver dag der går, og en lang række delstater er begyndt at indføre nye restriktioner. Det betyder desværre, at der nu er udsigt til en negativ økonomisk vækst i USA hen over vintermånederne.

Lys for enden af tunnelen – men først venter en hård vinter
Der er dog et stærkt lys for enden af tunnelen. USA er så småt begyndt at rulle vaccinerne ud i befolkningen. Det vil forhåbentlig betyde, at vi i løbet af sommeren 2021 kommer til at se en tilbagevenden til mere normale tilstande i USA. Det er derfor også vores forventning, at væksten i USA meget vel kan overraske positivt i 2021. Men før vi når dertil, skal vi igennem en hård og krævende vinter, hvor ledigheden desværre vil stige mærkbart i USA.

Nedgang i USA vil koste danske arbejdspladser
Den bratte økonomiske opbremsning i USA vil desværre kunne mærkes herhjemme i form af en lavere eksport og tabte arbejdspladser. USA er sammen med Tyskland vores klart vigtigste eksportmarked, og omkring 90.000 jobs er enten direkte eller indirekte afhængig af eksporten til USA.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil