Presse og Nyheder

Stigende byggebeskæftigelse - byggearbejdsmarkedet er igen stramt

Danmarks Statistik har offentliggjort tal for byggebeskæftigelsen for 4. kvartal sidste år. Byggebeskæftigelsen er en god konjunkturindikator, og samtidig har byggeriet mange gange tidligere været den sektor, hvor overophedning af arbejdsmarkedet har været mest tydelig.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar af cheføkonom Steen Bocian

Tallene viser, at byggebeskæftigelsen fortsætter op. I 4. kvartal sidste år var byggebeskæftigelsen på 169.200 personer – en stigning på 3.000 personer i forhold til 3. kvartal – og målt over det seneste år er byggebeskæftigelsen steget med cirka 6.100 personer. Selvom byggebeskæftigelsen er ganske kraftigt stigende, så er den endnu ikke nået op på niveauet fra før krisen – hvor byggeriet dog også overophedede. Vi skal med andre ord ikke ønske os tilbage til situationen i 2007, hvor der kortvarigt var over 190.000 ansatte i byggeriet. Arbejdsmarkedet i byggeriet er stramt – selvom det ikke er lige så stramt som i 2007. Mange virksomheder melder om mangel på arbejdskraft (28 pct. vægtet efter beskæftigelse) – og flaskehalsene på arbejdsmarkedet kommer til at blive mere udtalt, hvis beskæftigelsen fortsætter op.

Fremgangen i byggebeskæftigelsen er meget bredt baseret. Fra 3. til 4. kvartal var der således fremgang i beskæftigelsen for alle branchegrupper. Målt over det seneste år har der dog været et marginalt fald i beskæftigelsen for VVS’ere.

Det er glædeligt med fremgang i beskæftigelsen – også i byggeriet. Men det er vigtigt, at vi undgår, at flaskehalsproblemerne vokser sig for store. Det er i det lys ikke hensigtsmæssigt at træde mere på den finanspolitiske speeder i form af flere offentlige investeringer, som der ellers til tider er nogen, som mener kunne være en god ide. Derudover skal vi have gennemført reformer, som udvider arbejdsudbuddet. Hvis lavere skat ikke er en farbar vej, så må man afsøge andre muligheder. Sidst men ikke mindst er det afgørende, at adgangen til udenlandsk arbejdskraft forbedres.

 

Kontakt os

Politisk-Økonomisk

Steen Bocian

Cheføkonom
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.