; ;
Gemt

Tænketank om forebyggelse af madspild og fødevaretab går i luften

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen har udpeget bestyrelsen for den nye tænketank, som skal styrke den danske indsats for at forebygge madspild og fødevaretab.

Nyhed

DANSK ERHVERV | FØDEVARER - D. 30. APRIL 2019

Miljø- og Fødevareministeriet etablerer nu en tænketank om forebyggelse af madspild og fødevaretab. Formålet er at styrke den samlede danske indsats for at forebygge madspild og fødevaretab.

Tænketanken skal bygge på samarbejde i hele fødevarekæden, og medlemmerne er repræsentanter fra myndigheder, virksomheder, organisationer og forskningsverdenen mv.

Tænketanken skal sikre en bred forankring af arbejdet med at forebygge madspild og fødevaretab og skal sikre fagligt underbyggede indsatser. Tænketanken skal igangsætte en række nye projekter, herunder en frivillig aftale om et fælles reduktionsmål for hele fødevarernes værdikæde fra jord til bord. Det fælles reduktionsmål er inspireret af FN’s verdensmål om forebyggelse af madspild og fødevaretab.

Grundlaget for den frivillige aftale er allerede etableret, idet partnerskabet "Danmark mod Madspild" fremadrettet integreres i Tænketanken. Det er målet, at der er 20-30 virksomheder og organisationer med i aftalen i 2019, og at der i årene herefter kommer flere og flere parter i aftalen. De øvrige projekter i regi af Tænketanken skal så vidt muligt understøtte arbejdet med at nå målsætningerne i "Danmark mod Madspild".

Den nye Tænketank vil bestå af en bestyrelse, en medlemskreds og et sekretariat. Der udpeges ca. 35 medlemmer til Tænketanken, som vil sidde for en periode af to år ad gangen. Sekretariat varetages af medarbejdere fra Miljø- og Fødevareministeriet. Sekretariatet får bl.a. til opgave at facilitere samarbejdet om "Danmark mod Madspild" og sikre flere parter i aftalen.

Tænketankens bestyrelsesmedlemmer er: 

  • Formand Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet og Carlsberg A/S.
  • Annette Stube, Head of Sustainability, Mærsk
  • Christine Nellemann, Institutdirektør, DTU Fødevareinstituttet
  • Selina Juul, Stifter af Stop Spild af Mad
  • Birgitte Qvist-Sørensen, Generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
  • Thomas Prehn, direktør for Ungdommens Røde Kors, og tidligere direktør for MindLab
  • Tejs Binderup, Afdelingschef, Miljø- og Fødevareministeriet (observatørmedlem uden stemmeret)

Tænketanken ventes at påbegynde sit arbejdet inden sommerferien. Læs mere om tænketanken på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside.