; ;
Gemt

Ny rapport undersøger offentlighedens reaktioner på droner i bolig- og offentlige områder

Der er store forventninger til droners markedspotentiale. Vigtigt er det dog, at hr. og fru. Danmark ser droner som et positivt element i hverdagen.

Nyhed

Offentligheden skal vide, at droner kan være til gavn
Der er store forventninger til dronernes markedspotentiale. En EU-rapport fra 2016 vurderer, at dronernes økonomiske indvirkning kan komme til at overstige 300 milliarder kroner og generere helt op til 400.000 nye job frem til 2050 - i EU alene. 

Offentligheden kan komme til at spille en afgørende rolle i udformningen af dronesektorens fremtid. Sektoren skal være beredt på at adressere offentlighedens bekymringer, og det vil være afgørende at overbevise offentligheden om, at droner kan være til gavn for samfundet.

Ny rapport kortlægger offentlighedens reaktioner på droner
Et nyt forskningsprojekt hos SDU har sat fokus på, hvordan offentligheden reagerer på droner i bolig- og offentlige områder med det formål at hjælpe beslutningstagere og virksomheder med at udforme regler og udvikle droner, der tager hensyn til offentlighedens bekymringer.

I rapporten præsenteres resultater af to undersøgelser, der blev gennemført som et led i et samarbejdsprojekt mellem Syddansk Universitet (SDU), Aalborg Universitet (AAU) og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Rapporten bygger på og supplerer en tidligere rapport fra 2017. 

Den første undersøgelse omhandler reaktioner på droner i offentlige områder og har to klare konsekvenser for effektiv regulering. 

For det første har droneflyvninger i 50 meters højde og derover mindre betydning for tilstedeværende, imens flyvninger på 20 meter forstyrrer social aktivitet.

For det andet skal myndigheder, der arbejder med regulering og industrielle designere, tænke på måder at gøre det let for folk at forstå, hvad en drone gør, hvem der er ansvarlig, og hvordan lovligheden af dens tilstedeværelse kan bestemmes. Usikkerhed og forstyrrelser forekommer primært i situationer, hvor en drones formål og legitimitet netop ikke let kan afklares, og hvis disse aspekter forbedres, vil droner være lettere at forstå og stole på.

Den anden undersøgelse undersøger reaktioner på droner i folks private hjem. Ved at undersøge offentlighedens privatlivsproblemer nærmere afdækkes tre primære bekymringer omkring droner: Ubuden indtrængen i privat rum, uønsket indsamling af data og utilstrækkelig information om dronens tilstedeværelse.

Dronens anvendelse er afgørende
Alle aspekter påvirkes af den måde, som dronen anvendes på. Oplevelsen af privatlivets beskyttelse afhænger af dronens type og den højde, der flyves i.

Tilstedeværelsen af større droner i 25 meters højde, påvirker menneskers oplevelse af det private rum i væsentlig grad - et problem som dog viser sig at være mindre signifikant i forbindelse med legetøjsdroner. Offentlighedens behov for information om dronens tilstedeværelse er desuden særligt afgørende, hvis dronen fotograferer og optager video. Dette problem viser sig at være mindre signifikant i forbindelse med legetøjsdroner.

Rapporten viser, at offentlighedens bekymringer skal ses som tre indbyrdes forbundne dimensioner: Informationsbaseret privatliv, rumlig privatliv og usikkerhed. Information vedrører uautoriseret indsamling af personlige oplysninger, det rumlige aspekt er tæt forbundet med ubuden indtrængning og fare, og usikkerhed omhandler manglende kendskab til drone operatøren, formålet med at flyve i området og aktivitetens legitimitet. Vi kalder dette for privatlivs-trekanten.

Projektet er et af flere ved Institut for Marketing & Management, som undersøger hvordan offentlighedens syn på droner og droneindustrien udvikler sig, og hvordan det er formet af bekymringer om privatlivets fred. Den viden, der oparbejdes, er vigtig for en række parter. Det gælder bl.a. myndigheder, der vedtager lovgivning om droneflyvning, industrien samt SDU’s Dronecenter, der kan tage højde for, hvad befolkningen mener, når de udvikler og designer droneteknologi.

Læs mere om forskningsprojektet på SDU’s hjemmeside.

Hent rapporten her.