; ;
Gemt

Tilbage på sporet med investeringer

Vismandsrapporten ’Dansk Økonomi, forår 2019’, som Det Økonomiske Råd står bag, peger på, at investeringerne ikke er fulgt med fremgangen i beskæftigelsen.

Nyhed

Gennem tiden har vi i Danmark været gode til at investere i hjælpemidler – også kaldet kapitalapparat. Derfor har samfundet over tid fået mere og mere ud af den tid, som danskerne lægger på arbejdsmarkedet. For 10 år siden kom finanskrisen, som slog bunden ud på investeringerne. Konsekvensen er, at produktiviteten ikke vokser med samme hast som tidligere.

Investeringsefterslæb på 215 mia.
Siden dykket under finanskrisen er investeringer kommet tilbage på den historiske trend, men med tanke på, at vi står midt i en højkonjunktur, burde de være langt højere. Samtidig er beskæftigelsen buldret afsted siden kriseårene, så målt pr. beskæftiget forslår investeringerne som en skrædder i helvede.

Dansk Erhverv har tidligere på året lavet nedenstående analyse, der viser, at hvis investeringerne havde fortsat den historiske vækst fra før finanskrisen, ville der i dag være investeret 215 mia. kr. mere i virksomhederne.

Vækst og produktivitet på vejen mod den digitale økonomi

pdf

Download

Skal der turbo på investeringer, er der brug for at forenkle skattesystemet, lyder det fra Det Økonomiske Råd. Den anbefaling er Dansk Erhverv helt enig i, og det er vigtigt, at fx selskabsskatten og aktieindkomstbeskatningen ikke er højere end i de lande, som vi normalt sammenligner os med.

Læs vismandsrapporten Dansk Økonomi, forår 2019.