; ;
Gemt

Tv-overvågning af medarbejdere

27. april 2020

Højesteret har for nylig taget stilling til, om en arbejdsgivers tv-overvågning udgjorde en krænkelse af en medarbejder. Arbejdsgiveren blev dømt til at betale en tortgodtgørelse på 20.000 kr., da arbejdsgiveren havde brugt tv-overvågningen i betydeligt omfang – og uden saglige grunde – til løbende at kontrollere medarbejderen under udførelsen af hendes arbejde.

En burgerrestaurant med tv-overvågning
Arbejdsgiveren, som drev en burgerrestaurant, havde opsat et stor antal overvågningskameraer i restauranten.

Arbejdsgiveren gjorde under sagen gældende, at han primært anvendte tv-overvågningen af hensyn til de ansattes sikkerhed, ved kundeklager og for at forhindre indbrud – men også af hensyn til disciplinen og for, at han kunne kontrollere, om arbejdet blev udført korrekt. Herudover brugte han overvågningen til at give medarbejderne feedback og til at coache dem.

Arbejdsgiveren havde mulighed for at følge tv-overvågningen via sin mobiltelefon, når han ikke var til stede i restauranten. Distanceovervågningen brugte han blandt andet til at se, hvor travlt der var i restauranten, således at han bedre kunne optimere bemandingen.

Nogle af medarbejderne følte sig overvåget
Nogle af medarbejderne havde dog en anden oplevelse af arbejdsgiverens brug af tv-overvågningen, da de jævnligt oplevede, at overvågningen blev brugt til at påtale deres arbejdsindsats. Det skete, både når arbejdsgiveren fulgte med på overvågningen fra kontoret, men også når han ikke var i restauranten og fulgte med via sin mobiltelefon.

Disse medarbejdere havde blandt andet oplevet, at når de søgte hen i nogle områder af restauranten, som ikke var dækket af kameraerne, for at undgå at føle sig overvåget, nævnte arbejdsgiveren straks, at han ikke kunne se dem på tv-overvågningen, og at medarbejderne skulle redegøre for, hvad de lavede.

Det fik en gruppe af medarbejdere til sammen med deres forbund at anlægge sag mod arbejdsgiveren for uberettiget tv-overvågning og andre forhold.

Afgørelsen i tre instanser
Byretten fandt, at arbejdsgiverens tv-overvågning af de ansatte var for vidtgående, og at overvågningen til dels havde været foretaget uden saglige grunde. En af medarbejderne blev derfor tilkendt en tortgodtgørelse på 25.000 kr.

Landsretten var enig i, at arbejdsgiveren ikke havde godtgjort tilstrækkeligt tungtvejende arbejdsmæssige eller sikkerhedsmæssige grunde til at iværksætte den konkrete tv-overvågning af de ansatte, og at overvågningen derfor havde overskredet grænserne for, hvad der var sagligt i forhold til arbejdsgiverens ledelsesret. Landsretten fandt imidlertid, at det ikke var godtgjort, at der i forhold til medarbejderne var ske en sådan uberettiget anvendelse af tv-overvågningen, at der var grundlag for at tilkende dem en tortgodtgørelse.

Højesteret udtalte indledningsvist, at en overskridelse af arbejdsgiverens ledelsesret i forbindelse med anvendelse af tv-overvågning ikke automatisk vil udløse en godtgørelse til de berørte medarbejdere, men at det vil bero på en konkret vurdering af den enkelte sags omstændigheder.

Højesteret fandt herefter, at arbejdsgiveren havde anvendt tv-overvågningen i betydeligt omfang – og uden saglige grunde – til løbende at kontrollere en enkelt af medarbejderne under udførelsen af hendes arbejde, og at hun som følge heraf med rette havde følt sig konstant overvåget på sin arbejdsplads, hvilket havde medført en stor psykisk belastning for hende.

Højesteret tilkendte på den baggrund medarbejderen en tortgodtgørelse på 20.000 kr.

Dansk Erhverv bemærker
Højesterets dom bygger på en konkret vurdering af den gennemførte tv-overvågning.

I overensstemmelse med tidligere praksis illustrerer dommen dog, at tv-overvågning, som alene eller i udstrakt grad foretages med henblik på at kontrollere medarbejdernes arbejdsindsats, kan være i strid med ledelsesretten. Det vil efter en konkret vurdering kunne udløse en tortgodtgørelse til medarbejderne for den krænkelse, som tv-overvågningen har påført dem.

Dansk Erhverv opfordrer medlemmer til at søge rådgivning, hvis der er spørgsmål til rammerne for tv- eller videoovervågning.