; ;
Gemt

Uændret forbrugertillid; højere optimisme i maj var ikke en enlig svale

Danmarks Statistik har torsdag offentliggjort tal for udviklingen i forbrugertilliden i maj. Forbrugertilliden viser forbrugernes syn på den nuværende og fremtidige økonomiske situation, og er dermed en god pejling af hvor villige danskerne er til at hive pungen op af lommen. Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for udviklingen i forbrugertilliden i maj.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar torsdag den 20. juni 2019

Danmarks Statistik har torsdag offentliggjort tal for udviklingen i forbrugertilliden i maj. Forbrugertilliden viser forbrugernes syn på den nuværende og fremtidige økonomiske situation, og er dermed en god pejling af hvor villige danskerne er til at hive pungen op af lommen.

De nye tal viser, at forbrugertilliden er uændret i juni. Det er godt nyt for danske økonomi og kommer ovenpå, at forbrugertilliden tog et stort hop op i maj. Vi kunne frygte, at de positive nyheder, vi fik i maj, blot var en enlig svale, der kom ovenpå, at optimismen blandt danske forbrugere er dalet siden sommeren sidste år, men tallene for juni viser, at det ikke er tilfældet. Det er godt nyt for danske økonomi og bekræfter billedet af at det står godt til for danske forbrugere rent økonomisk. Danskernes privatøkonomi er også begunstiget af at renterne i øjeblikket er historisk lave, beskæftigelsen sætter ny rekord måned efter måned og reallønnen stiger pænt. Det giver flere penge i lommerne og er med til at sikre høj forbrugertillid herhjemme.

De lave og fortsat faldende renter, som vi har set i løbet af de seneste måneder, giver husholdningerne mulighed for at konvertere deres realkreditlån og opnå rentebesparelser. Det giver lidt flere penge i budgettet for mange husholdninger, og kan på sigt give fremgang i det private forbrug herhjemme.

Under dette opsving har det ikke været i danske butikker, at danskerne har brugt den privatøkonomiske fremgang, da detailomsætning stadig er et godt stykke fra rekord. I løbet af dette opsving har danskerne i stedet brugt den økonomiske fremgang på at købe nye biler, og vi har i løbet af de senere år oplevet pæn fremgang i bilsalget, der har været hjulpet godt på vej af en række sænkelser af registreringsafgiften.

 

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil