; ;
Gemt

Udenlandsk kyllingekød skal testes fri for salmonella

Danske producenter, grossister og forhandlere af kyllingekød skal nu sikre sig, at udenlandsk kyllingekød er testet fri for salmonella, inden de indfører det i Danmark. Samtidig bliver anprisning med ”salmonellafri” ulovlig.

Nyhed

Der har i mange år været krav om, at dansk kyllingekød skal være fri for salmonella, men snart bliver det også et krav, at udenlandsk kyllingekød er testet fri for bakterien. Det skyldes, at EU-Kommissionen netop har tildelt Danmark en særstatus på salmonella i kyllingekød, som tidligere kun har været gældende i Sverige og Finland.

Den danske særstatus træder i kraft d. 22. marts 2018. Herefter skal alt fersk, frosset eller hakket kyllingekød på det danske marked være testet fri for salmonella. Det betyder, at for hver sending kyllingekød en dansk grossist eller forhandler modtager, skal der medfølge et handelsdokument, som dokumenterer fravær af salmonella i kødet. Ifølge Fødevarestyrelsen behøver handelsdokumentet ikke findes i fysisk form, det er tilstrækkeligt, at det sendes elektronisk eller med kurer til bestemmelsesvirksomheden. Færdige kyllingekødsprodukter, tilberedt eller maskinsepareret kød er ikke omfattet af den danske særstatus.

Vær opmærksom på, at når forordningen om dansk særstatus træder i kraft, vil det ikke længere være tilladt, at anprise kyllingekød som ”salmonellafri”. Ifølge mærkningsforordningen må mærkningen på en fødevare ikke vildlede ved at give indtryk af, at den pågældende fødevare har særlige egenskaber, når alle lignende fødevarer har samme egenskaber – i dette tilfælde, at alle kyllinger på det danske marked vil være fri for salmonella.

Læs mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside i menupunktet "Særstatus for salmonella i kyllingekød".

Læs forordningen om dansk særstatus (2018/307).

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer