; ;
Gemt

Undgå dumme fodfejl: Sådan udfylder du ESPD’et, når du byder på offentlige udbud

30. september 2020

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udgivet en ny vejledning om, hvordan de såkaldte ESPD’er skal udfyldes, når private virksomheder giver tilbud på offentlige udbud. Med vejledningen bliver det mere håndgribeligt og overskueligt at udfylde ESPD’et korrekt. Som tilbudsgiver gør du klogt i at have vejledningen ved hånden, når du skal afgive din virksomheds tilbud.


Hvad er et ESPD?
Når virksomheder deltager i konkurrencen om offentlige opgaver, skal de udfylde et såkaldt ESPD. ESPD er en forkortelse for det fælles europæiske udbudsdokument, der fungerer som en egenhåndserklæring, hvori virksomhederne giver oplysninger om:

  • Virksomheden selv, herunder om virksomheden deltager sammen med andre virksomheder i konkurrencen om at vinde opgaven.
  • Hvorvidt virksomheden er omfattet en af udelukkelsesgrund.
  • Hvorvidt (og evt. hvordan) virksomheden lever op til de minimumskrav, der er stillet til egnethed. Det kan f.eks. dreje sig om krav til virksomhedens økonomiske eller tekniske kapacitet.

Oplysningerne i ESPD’et skal kunne dokumenteres efterfølgende. Det er dog som udgangspunkt kun den vindende tilbudsgiver, der skal dokumentere, at de afgivne oplysninger er korrekte. Dokumentationen skal være foretaget, inden kontrakten kan tildeles. Der kan dog opstå situationer, hvor ordregiveren vurderer, at der er behov for at indhente dokumentation for at sikre, at en udbudsprocedure gennemføres korrekt.

Med vejledningen i hånden er du bedre rustet til at udfylde ESPD’er
Vejledningen giver en grundig og overskuelig indføring i, hvordan ESPD’er skal udfyldes, ligesom der gives svar på en række af de typiske spørgsmål, der kan opstå, når ESPD’et skal udfyldes.

Med vejledningen i hånden er du langt bedre rustet til at udfylde ESPD’er. Dansk Erhverv anbefaler, at man som tilbudsgiver gennemgår vejledningen grundigt i god tid forud for tilbudsfristen. På den måde kan risikoen for at begå fejl minimeres.

Du kan læse vejledningen i sin helhed her: ESPD – Det fælles europæiske udbudsdokument

Brug for nærmere vejledning?
Som medlem af Dansk Erhverv har du adgang til udbudsjuridisk rådgivning. Kontakt Dansk Erhvervs udbudsjurister, hvis du har udbudsretlige spørgsmål.