; ;
Gemt

Unødvendigt dansk forbud mod kosmetik med mikroplast

25. februar 2020

Dansk Erhverv slår i et høringssvar fast, at det er unødvendigt med et nationalt forbud mod import og salg af kosmetik med mikroplast, da EU-Kommissionen allerede er i gang med at udvikle regulering på området. Desuden skader det danske forslag konkurrenceevnen for danske virksomheder.

Miljø- og Fødevareministeriet har fremsat et høringsforslag om forbud mod tilsat mikroplast i kosmetiske produkter. Forbuddet gælder import og salg af kosmetiske produkter, som afrenses, og som indeholder mikroplast, der ikke er bionedbrydeligt, i en koncentration på 0,01 % eller mere. I den forbindelse har Dansk Erhverv fremsendt et høringssvar.

Brug for effektiv regulering
Dansk Erhverv er enig i, at der er brug for en effektiv regulering, der kan begrænse udledning af mikroplast til miljøet. Men en dansk bekendtgørelse forud for EU´s lovgivning på samme område giver ingen mening.

EU allerede på vej med regulering
Dansk Erhverv mener, at Danmark helt bør afstå at lave national regulering af mikroplast til kosmetikprodukter, da EU-Kommissionen allerede er i gang med at udvikle en målrettet regulering på samme område, hvor REACH-forordningen skal fastsætte regler for at begrænse brug af tilsat mikroplast i kosmetik og andre produkter på europæisk plan. Bekendtgørelsen får derfor en kort levetid, men vil alligevel nå at skade danske detailvirksomheder alvorligt, når den rammer med voldsomme administrative byrder og tab af omsætning.

Konkurrenceforvridende at fritage e-handel
Dansk Erhverv mener desuden, at det er dybt uforståeligt og stærkt konkurrenceforvridende at fritage produkter indført af private borgere, når de købes via e-handel fra udlandet eller ved grænsen. Hvis e-handel fritages, vil salget flyttes til udenlandske e-handelsbutikker og grænsehandel, hvilket vil have negative konsekvenser for både miljøet og økonomien.

Læs udkastet til bekendtgørelsen her: Mikroplastbekendtgørelsen.

Læs Dansk Erhvervs høringssvar her:

Høringssvar for dansk bekendtgørelse for mikroplast

pdf

Download