; ;
Gemt

USA forbliver en eksportløftestang

06. november 2020

Den massive politiske usikkerhed lige nu ændrer dog ikke på, at verdens største økonomi med 330 mio. indbyggere også fremover vil udgøre en kæmpe løftestang for danske eksportvirksomheder

Af Michael Bremerskov Jensen, fagchef for international handel, Dansk Erhverv

I skrivende stund (6/11) er præsidentvalget stadig ikke afgjort. Og der hersker ingen tvivl om, at USA's fremtidige forhold til resten af verden, til EU og til Danmark i betydelig grad vil blive farvet af, hvem der ender op i Det Hvide Hus.

Voldsom vækst i medicinsalg til USA

Den massive politiske usikkerhed lige nu ændrer dog ikke på, at verdens største økonomi med 330 mio. indbyggere også fremover vil udgøre en kæmpe løftestang for danske eksportvirksomheder. Selv om det lykkedes Tyskland at forsvare sin position i 2019 som det største danske eksportmarked overhovedet, var der perioder sidste år, hvor vores afsætning i USA faktisk overgik vores afsætning i Tyskland. Det skyldtes først og fremmest en voldsom vækst i salget af dansk medicin til amerikanerne. Men heldigvis var der også andre danske eksporterhverv, som havde godt fat bl.a. indenfor maskiner og teknisk udstyr (bl.a. til vindmøller) og søtransport.

Hvilken drejning tager amerikansk økonomi?

Uanset om det bliver Trump eller Biden, der kommer til at bo på 1600 Pennsylvania Avenue de næste fire år, vil andre mere strukturelle faktorer komme til at spille en endnu større rolle, når vi taler om samhandel og investeringer med USA. Det bliver særdeles vigtigt, hvilken drejning amerikansk økonomi tager på kort og mellemlangt sigt. Den Internationale Valutafond spår et amerikansk BNP-fald på -4,2 pct. i år og en delvis genopretning i 2021 på 3 pct. Det ligger i den pæne ende i lyset af, hvor hård corona-pandemien har ramt vestlige lande. Den økonomiske usikkerhed er dog nærmest historisk stor på kort sigt, mens de fleste økonomer forventer en tilbagevenden til robust økonomisk vækst i USA på 2-3 pct. de efterfølgende år.

Flotte vækstrater forventes at fortsætte

I Dansk Erhverv vurderer vi, at et bredt udsnit af dansk erhvervsliv i dag er godt positioneret til at fortsætte den flotte vækstrejse i USA, som for alvor tog fart i 2015 og blev yderligere accelereret fra 2018 til 2019. Sidste år blev et rent jubelår både for den danske vare- og tjenesteeksport til USA med rekorder på henholdsvis 75 og 68 mia. kr. Der er imidlertid i vores optik potentiale for mere. Det gælder i første række for vores life science-klynge og de mange innovative virksomheder indenfor klimatilpasninger og den grønne omstilling. Det gælder også for den danske mode- og designbranche samt vores fødevareklynge, som synes godt rustet til at imødekomme de millioner af amerikanerne, der efterspørger høj kvalitet og udviser øget bæredygtighed i deres forbrugsvaner.

Politik har stor betydning for Vedvarende energi og grøn omstilling

Den føderale lovgivning og de politiske prioriteter, som til enhver tid udgår fra Washington, berører selvsagt forskellige eksporterhverv forskelligt. Forskellen på Trump og Biden er til at føle på i forhold til vedvarende energi og den grønne omstilling, hvorfor det selvsagt ikke er uvæsentligt, hvordan præsidentvalget og det samtidige valg til Kongressens to kamre ender. Bestemt ikke. Men heldigvis begynder et stadig større antal små og mellemstore danske virksomheder indenfor flere og flere brancher at få øjnene op for ”mulighedernes land”. Det vil forhåbentligt medvirke til, at den danske USA-eksport bredes endnu mere ud branchemæssigt og bliver mindre følsom overfor de øjeblikkelige politiske vinde i Washington. For sagt lidt groft har danske virksomheders flotte vækstrejse i USA nået et niveau, hvor den er ”too big to fail”. Det er vigtigt, at vi holder os det for øje både på Christiansborg og i erhvervslivet.          

 

Kontakt

Spørg om international handel

EU og International

Michael Bremerskov Jensen

Fagchef for international handel
Medarbejderprofil