; ;
Gemt

Væksten i Eurozonen gik ned i lavere gear i 2018

Væksten i Eurozonen blev på 0,2 pct. i 4. kvartal af 2018. Med tallene for 4. kvartal har vi samtidig et bud på væksten i Eurozonen i 2018, der blev på 1,8 pct. Det er den laveste vækst vi har set siden 2014.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 31. januar 2019

Væksten i Eurozonen blev på 0,2 pct. i 4. kvartal af 2018. Med tallene for 4. kvartal har vi samtidig et bud på væksten i Eurozonen i 2018, der blev på 1,8 pct. Det er den laveste vækst vi har set siden 2014. Det viser nye fra Eurostat, som netop er blevet offentliggjort. Det er i andet halvår af 2018, hvor væksten gik ned i et lavere gear med vækstrater på 0,2 pct. i både 3. og 4. kvartal, mens væksten i Eurozonen i 1. og 2. kvartal var på 0,4 pct.

Det er særligt væksten i tysk økonomi, der har trukket væksten ned i 2018. Vi fik tidligere på måneden fået tal for tysk økonomi, der viste, at væksten i 2018 blev på 1,5 pct. Det er samtidig den laveste vækst, vi har set siden 2013. I går fik vi desuden tal for fransk økonomi, der viste, at væksten sidste år blev på 1,5 pct., hvilket er et skridt ned ift. 2017, hvor væksten var på 2,3 pct.

Det er ikke godt nyt for de mange danske virksomheder, der eksporterer til vores europæiske naboer, at væksten på vores største eksportmarkeder er gået ned i et lavere gear. Vi ser ikke umiddelbart ind i, at 2019 bliver meget bedre. Vi frygter derfor, at den lavere vækst i Europa vil gå ud over dansk eksport.

Dansk økonomi kører på to hovedmotorer, eksporten og det private forbrug. Med den lavere vækst i Europa forventer vi desværre, at væksten i år primært vil blive trukket af den ene hovedmotor nemlig privatforbruget, mens vi ikke har store forhåbninger til eksporten. Vi har heldigvis fortsat gode forudsætninger for fremgang i det private forbrug; beskæftigelse sætter rekord måned efter måned, ledigheden er lav og realløn stiger. Det giver lidt flere penge mellem hænder for mange husholdninger, som formentlig vil øge forbruget herhjemme.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil