; ;
Gemt

Væksten i Sverige overraskende positiv i første kvartal

Foreløbige tal fra Sverige viser, at BNP faldt med 0,3% i første kvartal. Det er en overraskende svag nedgang, der foreløbigt gør de ellers dystre forudsigelser til skamme. Riksbanken havde ellers forventet en nedgang i BNP på 1,6-1,8%.

Nyhed

05. maj 2020

Foreløbige tal fra Sverige viser, at BNP faldt med 0,3% i første kvartal. Det er en overraskende svag nedgang, der foreløbigt gør de ellers dystre forudsigelser til skamme. Riksbanken havde ellers forventet en nedgang i BNP på 1,6-1,8%. Den gode nyhed er derfor også, at der umiddelbart er tegn på at den svenske økonomi er blevet mindre hårdt ramt af virusudbruddet end mange andre lande. Til sammenligning faldt BNP i første kvartal med hele 3,8% i euroområdet.

Selv om dagens tal er en positiv overraskelse, så skal man huske på at virusudbruddet for alvor første ramte det svenske samfund i løbet af marts. Væksten i første kvartal var dertil primært båret frem af eksporten, hvilket i høj grad kan tilskrives kontrakter indgået før viruskrisen ramte. Det betyder, at regningen for virusudbruddet første for alvor bliver synlig i tallene for andet kvartal. Her kan der desværre komme et fald i BNP på op i mod 10%. Det vil i så fald være et historisk dyk, hvis lige vi ikke har set i nyere tid.

Man skal dermed også passe på med at glæde sig for tidligt over det overraskende beskedne fald i BNP-væksten i Sverige. Status er desværre fortsat, at svenskerne ser ind i et dybt økonomisk hul, hvis dybde og længde vi endnu ikke kender. Forhåbentlig vil viruskrisen toppe her i andet kvartal, således at der igen kommer svag fremgang i den svenske økonomi i løbet af andet halvår.

Det er bestemt et håb, også for dansk økonomi. Næsten 10.000 danske virksomheder eksporterer hvert år vare og serviceydelser for i alt godt 125 mia. kr. til Sverige. Det gør Sverige til vores tredje største eksportmarked. Vi er derfor også meget afhængige af, at Sverige kommer godt igennem og ud af viruskrisen.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil