; ;
Gemt

Valutaudsigter

Nykredits chefstrateg for valuta, Frederik Engholm, giver sit bud på, hvordan kurserne på toneangivende valutaer vil udvikle sig i den kommende tid. Italien og Brexit er de mest truende skyer på eurohimlen her og nu, mens norske og svenske kroner synes at være faldet for langt i forhold til, hvad udviklingen i de to økonomier tilsiger.

Nyhed

DANSK ERHVERV | INTERNATIONAL HANDEL - 14. NOVEMBER 2018

Af Nykredits chefstrateg for valuta, Frederik Engholm. 

Valutamarkedet bruges af mange virksomheder til at sikre deres omkostninger eller indtjening i fremmed valuta. De fleste, både store og mindre virksomheder, tager brug af værktøjer til at gardere sig mod valutaudsving. Virksomhederne får typisk rådgivning af deres banker om hvilket set-up, der passer deres situation bedst.

Hvilke værktøjer der bliver brugt, er forskelligt. Nogle tager det sikre og faste, terminskontrakten, som sikrer virksomhedens omvekslingskurs på en given valuta på en fast horisont, f.eks. tre, seks eller tolv måneder frem.

Har virksomheden mange betalinger i valutaen, vil den typisk have en portefølje af terminskontrakter, der løbende holdes ved lige. Andre er mere opportunistiske i deres adfærd og kombinerer dette med brug af optionskontrakter, hvilket kan sikre en bedre vekselkurs end den faste termin, hvis valutakursen udvikler sig som ventet. Ved usikkerhed om virksomhedens eget cash-flow, er optionskontrakter det mest oplagte værktøj, da man ikke binder sig til en fremtidig valutahandel.

Når Nykredit rådgiver om, hvilke værktøjer der skal bruges, analyserer banken på optionspræmien i forhold til forventningen til valutakursen. Optionspræmien er overvejende bestemt af volatilitet i valutakursen. Ud fra disse kriterier afgøres det, hvilket værktøj er bedst for kunden. Virksomhedens størrelse er generelt ikke udslagsgivende for, hvilken af de to muligheder der bliver anvendt. Men store virksomheder er i nogle tilfælde strammere i deres compliance-procedurer og opererer derfor under en mere fastlagt ramme, hvorfor de typisk vælger terminskontrakter og holder sig fra optionerne. Mindre virksomheder kan have friere rammer og vælger til tider en mere opportunistisk tilgang, herunder ofte optioner til afdækning af valutarisiko. Det varierer dog en del.

Det amerikanske marked

Nykredit forventer, at dollaren kommer til at falde med ca. 8 pct. over det næste år (overfor EUR & DKK). Grunden er bl.a. en forventet opbremsning i den amerikanske økonomi kombineret med faldende politiske risici i Europa.

Det europæiske marked

Det ses pga. fastkurspolitikken forståeligt nok sjældent, men der findes danske virksomheder, som bruger valutaredskaber til at minimere risikoen overfor euro. I euro-markedet er de to vigtigste spørgsmål lige nu Italien og Brexit. Den danske krone ligger p.t. meget lavt i forhold til euroen, så man kan ikke udelukke en intervention fra Nationalbanken og en enkeltstående rentestigning herhjemme. Svagheden i kronen aktuelt er drevet af pensionskassernes aktuelle flow.

Hvis der opstår volatilitet på det europæiske marked som følge af enten Brexit eller Italien, kan det medføre et nedadgående pres på den danske rente, eftersom flere investorer vil søge imod Danmark som ”safe harbour” i det scenarium.

Italien

Ængstelsen vil stige og konflikten optrappes, hvis EU-Kommissionen giver Italien en klækkelig bøde for manglende overholdelse af EU’s Vækst- og Stabilitetspagt. Det vil i givet fald være første gang i EU’s historie, at Kommissionen uddeler en bøde til et medlemsland for brud for disse regler.

Lega Nord står til - i tilfælde af et eventuelt nyt parlamentsvalg – at gå meget frem. Prognoserne peger på 30 pct. af stemmerne, mens de ved valget i maj fik 17 pct. Til gengæld har Femstjernebevægelsen tabt en smule terræn, men samlet står de to partier langt stærkere end tidligere. Dvs. de to partier frygter ikke et nyvalg.

I yderste konsekvens kan konflikten med EU blive så slem, at regeringspartierne liver deres gamle ide op og igen begynder offentlig at flirte med at trække Italien ud af EU. Det virker dog stadig som en ret usandsynlig udvikling.

Brexit

Nykredits hovedscenarium er, at det lykkes at finde en aftale for EU og Storbritannien. Hvis det sker, ventes pundet at stige overfor kronen til i underkanten af 9 kr. Pundet ventes i en ”no-deal”-situation at falde til paritet med euroen – dvs. 7,5 kr. En virksomhed (med indtægter i pund), der ønsker at afdække sin risiko i lyset af denne store usikkerhed, kan med fordele tænke i at købe put-optioner.

Sverige og Norge

Nykredit venter nogenlunde samme retning i svenske og norske kroner. Begge valutaer ligger forholdsvist svagt pt. Flere aktører har i længere tid påpeget, at den svenske og norske krone også ligger for lavt, men i takt med, at den positive økonomiske udvikling i de to nordiske lande ikke har afspejlet sig i hverken rente- eller valutakursstigninger, så har en del investorer mistet modet, opgivet forhåbningerne og justeret forventningerne. Dette har været med til at presse de to valutaer endnu længere ned. En ujævn udvikling på boligmarkedet har i begge lande også bidraget til usikkerhed og et nedadgående pres. Nykredit forventer dog en stigning i den norske krone på 5-6 pct. over det kommende år og en smule mere for den svenske krone.

Kina

Det er for langt de fleste ikke muligt at handle den kinesiske valuta -yuan – og derfor heller ikke direkte muligt at gardere sig imod udsving i denne valuta. Det skyldes, at penge ikke frit kan flyde ind og ud af Kina. Man kan dog lave en indirekte afdækning via ”Non-deliverable forwards” eller bruge det såkaldte off-shore marked.

Grækenland

Forventer ikke den store påvirkning af euro’en fra Grækenland. Det skyldes mest af alt, at der er langt større fokus på Italien og Brexit. Grækenland er i store træk håndteret politisk, selvom landet økonomisk stadig står i en kedelig situation

Fremtiden

De næste 6 måneder? Det er ikke ”business as usual”, idet der er nogle forhindringer, som kan udvikle sig grimt (Italien og Brexit), og som EU skal håndtere. Kigger vi lidt længere frem, så forventer Nykredit, at diskussionen om, hvornår den næste recession rammer i USA, vil påvirke de finansielle markeder.