; ;
Gemt

Vestager vil undersøge om Amazons dobbeltrolle er lovlig

EU-Kommissær Margrethe Vestager vil undersøge, om det er lovligt, at Amazon indsamler og anvender konkurrencefølsomme oplysninger fra individuelle forhandlere på deres platform.

Nyhed

Dansk Erhverv | Erhvervsjura - 19. september 2019

Den verdenskendte og meget populære salgsplatform, Amazon, vil nu blive underlagt en konkurrenceretlig undersøgelse fra EU-Kommissionen.

Undersøgelsen har til formål at finde ud af, om det er lovligt, at Amazon indsamler og anvender ellers konkurrencefølsomme oplysninger om de individuelle sælgere og det salg, disse individuelle forhandlere har til forbrugere henover Amazons platform.

Amazon indhenter og anvender konkurrencefølsomme data
Når man som virksomhed vælger at indgå en standardaftale med Amazon om salg af varer på platformen, er det en betingelse fra Amazons side, at Amazon får adgang til at se og anvende data om de aktiviteter, der er forbundet til visning, køb og salg af varerne på platformen.

Amazon i meget uheldig dobbeltrolle
Det problematiske ved denne adfærd er, at Amazon er i en dobbeltrolle. Ved siden af sin rolle som ”vært” for disse individuelle forhandleres salg på platformen, optræder Amazon nemlig selv som forhandler på platformen af varer i konkurrence med disse individuelle forhandleres varer.

Det er selvsagt en kæmpe fordel for en virksomhed at kende sine konkurrenters salgsdata, og derfor er deling af sådanne oplysninger mellem konkurrenter som udgangspunkt også forbudt.

Hvad kommer der ud af undersøgelsen?
Resultatet af undersøgelsen kan meget vel blive, at Amazon må vælge, om de vil være ”vært” og stille platformen til rådighed for individuelle sælgere, eller om de selv vil sælge varer på platformen. Under alle omstændigheder vil et oplagt resultat være, at Amazon ikke lovligt kan indhente og anvende konkurrencefølsomme data om konkurrenter til optimering af deres eget salg af konkurrerende varer.

Den juridiske baggrund for undersøgelsen
Ifølge den europæiske (og danske) konkurrencelovgivning er det forbudt for virksomheder at indgå aftaler, der direkte eller indirekte har til formål at begrænse konkurrencen. Det er endvidere forbudt for dominerende virksomheder at misbruge den dominerende stilling på et marked til skade for konkurrenter eller forbrugere.

Link til pressemeddelelse fra EU-Kommissionen: Antitrust: Commission opens investigation into possible anti-competitive conduct of Amazon

 

 

Kontakt

Handel

Betina Schiønning

Chefkonsulent