; ;
Gemt

Vigtig sejr i langstrakt sag om efteropkrævning af told

Landsskatteretten har i en kendelse givet en dansk importør medhold i en sag, hvor SKATs efteropkrævningsafgørelse blev tilsidesat.

Nyhed

Den konkrete sag drejede sig om en dansk virksomhed, der i perioden 2007-2009 ligesom en række andre virksomheder, importerede større partier af cykler fra Cambodja. Cyklerne blev importeret af den danske virksomhed, uden at virksomheden skulle betale nogen told og dermed heller ingen afledt importmoms.

Fejlagtig toldmæssig gunstig status
Toldfriheden skyldtes, at cykler med cambodjansk toldmæssig oprindelse nød en særlig toldmæssig gunstig status med 0% i told, der berettigede til en såkaldt præferentiel behandling.

Det viste sig imidlertid på et senere tidspunkt i sagen, at grundlaget for den toldmæssige gunstige status ikke var til stede, og at dette beroede på en fejl begået af de cambodjanske myndigheder.

SKAT stillede på et tidspunkt krav over for virksomheden om, at denne skulle stille sikkerhed og efterfølgende foretage en depotmæssig betaling af den almindelige tarifmæssige told på 14% i forhold til de importerede cykler.

EU-rapport om ugyldige certifikater
På et tidspunkt i sagsforløbet undersøgte EU Kommissionens kontor for Svigsbekæmpelse (OLAF) tillige sagen og endte med at erklære samtlige de i Cambodja udstedte oprindelsescertifikater for ugyldige.

OLAF pålagde derfor alle implicerede medlemsstater at efteropkræve den tarifmæssige skyldige told over for cykelimportørerne.

SKATs afgørelse
SKAT traf en efteropkrævningsafgørelse, hvorefter de pålagde virksomheden at skulle efterbetale et betydeligt millionbeløb i told og afledt importmoms, bl.a. under hensyntagen til at SKAT ikke fandt, at virksomheden havde opfyldt betingelserne om god tro og/eller ingen åbenbar forsømmelse i forbindelse med importen af cyklerne. Denne afgørelse indbragte virksomheden for Landsskatteretten.

Landsskatterettens afgørelse
Da sagen nåede Landsskatteretten, kom denne frem til, at SKATs afgørelse i sagen skulle tilsidesættes.

Landsskatteretten var dermed, bl.a. med baggrund i to domme fra EU-Domstolen, ikke enig med SKAT i, at der forelå åbenbare grunde til at betvivle korrektheden af oprindelsescertifikatet ved indførslen af varerne.

Retten lagde vægt på, at certifikaterne ved tidspunktet for indførslen af varerne ikke var kendt ugyldige, og at det forhold, at der var kontraheret med et taiwansk selskab ikke medførte åbenbare grunde til at undersøge forholdene omkring udstedelsen af certifikaterne. I øvrigt fandtes der ikke at være omstændigheder, der medførte, at selskabet skulle betvivle korrektheden af oprindelsescertifikatet.

Alt i alt fandt Landsskatteretten, at selskabet havde handlet i god tro ved vareindførslen.

Det var derfor uberettiget, at SKAT ikke fandt grundlag for at meddele selskabet toldgodtgørelse og -fritagelse og dermed undlade efterfølgende bogføring af det skyldige toldbeløb.

Kontakt

Har du spørgsmål?