; ;
Gemt

Virksomhedernes salg er ikke rigtig kommet i gang i 2018

Danmarks Statistik har offentliggjort tal for udviklingen i virksomhedernes køb og salg frem til og med maj i år.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar af økonom Jonas Spendrup Meyer

De nye tal viser, at virksomhedernes salg ekskl. energi ændrede sig med 0,0 pct. i maj – det er med andre ord tale om status quo mht. virksomhedernes salg, hvilket isoleret set er lidt skuffende, da salget stadig har til gode at vise rigtig fremgang i 2018.

Virksomhedernes salg (ekskl. energi) lå i perioden marts-maj 1,1 pct. lavere end de foregående tre måneder. Faldet i virksomhedernes salg, når vi betragter en 3 måneders periode, er forholdsvis bredt funderet. I branchen for engros- og detailhandel har der været svag fremgang at spore, mens pilen har peget nedad i eksempelvis industri, når vi måler over hen over 3 måneder.

Når tallene for maj sammenlignes med samme måned sidste år, ligger virksomhedernes salg ekskl. energi 2,6 pct. højere i år – det er vækst, men det er ikke meget høj vækst. Når man tænker på, at dansk økonomi befinder sig i et opsving, så bør det skuffe, at virksomhedernes salg ikke rigtig er vokset det seneste år. Kapacitetsbegrænsninger for virksomhederne kan spille en negativ rolle i denne sammenhæng, da det kan tage toppen af virksomhedernes muligheder for vækst i form af nye ordrer. 

Efter nogle sløje måneder er det bekymrende, at virksomhedernes salg endnu ikke viser tegn på, at Danmark rent faktisk er i et økonomisk opsving. Når det er sagt, venter vi dog stigende afsætning fra de danske virksomheder over de kommende kvartaler. Væksten i verden omkring os er fortsat pæn – og der er fremdrift i det private forbrug herhjemme. Det taler samlet set for, at virksomhederne over de kommende måneder kan skrue op for salget. Skal der gøres en meget tidlig status for virksomhedernes salg i 2018 indtil nu, er der dog ikke tale om, at salget bare buldrer derudad – snarere tværtimod.