; ;
Gemt

Virksomhedernes salg er steget tre måneder i træk - faldet i BNP i 3. kvartal var tydeligvis enlig svale

Danmarks Statistik har offentliggjort tal for virksomhedernes køb og salg til og med november sidste år. Tallene viser, at november var en måned, der bød på økonomisk fremgang i Danmark.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar af cheføkonom Steen Bocian

Virksomhedernes salg steg med 1,0 fra oktober til november. Måler vi det over de seneste tre måneder – dvs. fra juni-august perioden til september-november perioden, så er væksten på 1,4 pct.

Noget af fremgangen i virksomhedernes salg skal blandt andet ses i lyset af Black Friday, som ændrer på vores købemønstre i disse år. Black Friday rykker således en del af julehandlen til november, hvilket ikke fanges af den normale sæsonkorrektion, da vi endnu ikke har så mange erfaringer med Black Friday i Danmark. Salget fra detailhandel steg således med 1,3% fra oktober til november. Der var også en kraftig vækst i ejendomshandel og udlejning. Her skal fremgangen ses i lyset af den klare bedring på boligmarkedet – men også her kan sæsonkorrektionen spille tallene et puds. Hvor der var tydelig fremgang i den del af økonomien, som knytter sig til den indenlandske efterspørgsel, så faldt salget fra industrien til gengæld med 1,1 pct. fra oktober til november – og her er fremgangen over de seneste tre måneder kun på 0,2%. Der er med andre ord ingen tvivl om, at vores eksport er noget mere udfordret end eksempelvis det private forbrug.

Uanset forklaring, så er det positivt at virksomhedernes salg ekskl. energi nu er steget 3 måneder i træk. Det understreger endnu engang, at faldet i BNP i 3. kvartal var en enlig svale. Det går godt i dansk økonomi, og fremgangen kan forventes at fortsætte i år. Opsvinget er vækstmæssigt ikke stærkt – men det er stærkt nok til at sikre klar fremgang i beskæftigelsen, og der er ikke noget der tyder på, at udviklingen er ved at vende.