; ;
Gemt

Fald i virksomhedernes salg i november - der er trusler i horisonten

Virksomhedernes salg ekskl. energi faldt med 0,3 pct. i november sammenlignet med oktober, når der korrigeres for almindelige sæsonudsving. Faldet bygger blandt andet på et fald i det indenlandske salg, hvor særligt salget branchen ejendomshandel og udlejning faldt.

Nyhed

DAGENS ØKONOMISKE KOMMENTAR DEN 16. JANUAR 2019

Virksomhedernes salg ekskl. energi faldt med 0,3 pct. i november sammenlignet med oktober, når der korrigeres for almindelige sæsonudsving. Det viser nye tal, som Danmarks Statistik har offentliggjort onsdag. Firmaernes salg er et særdeles centralt tal, når Danmarks Statistik skal opgøre udviklingen i BNP herhjemme. Faldet bygger blandt andet på et fald i det indenlandske salg, hvor særligt salget branchen ejendomshandel og udlejning faldt.

Trods faldet i november, så lå virksomhedernes salg (ekskl. energi) i perioden september-november 0,6 pct. højere end de foregående tre måneder, juni-august. Efter en sløv start på 2018, hvor virksomhedernes salg faldt, så tyder det på at virksomhederne i Danmark igen er kommet tilbage på vækstsporet, og oplever fremgang i salget.

Vi har ellers set, at væksten i dansk økonomi gik ned i et lavere gear i 2018. Det er specielt eksporten, der skuffede i første halvår, men eksporten har siden vist positive takter i 2. halvår af 2018. Overordnet set så er forudsætningerne for stigende afsætning gode. Trods generelt lavere global vækst, så er der stadig fremgang i verdensøkonomien. Desuden er der gode forudsætninger for fremgang i det private forbrug; ledigheden er lav, beskæftigelsen er rekordhøj og reallønnen stiger.

Der er dog trusler i horisonten for firmaernes afsætningsmuligheder. Vi fik tirsdag tal for væksten i Tyskland i 2018, der endte på blot 1,5 pct., der er det laveste siden 2013. Vi kan desuden se, at eksporten til Storbritannien er udfordret af usikkerhed omkring Brexit. Det er ikke godt nyt for de mange danske virksomheder, der eksporterer til Tyskland og Storbritannien, at væksten er gået ned i et lavere gear, og usikkerheden er stor på nogle af vores største eksportmarkeder.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil