; ;
Gemt

Ledigheden uændret for 15. måned i træk

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik fredag viser, at der var 103.800 fuldtidsledige i januar. Det er et stort uændret niveau i forhold til december. Samtidig er ledighedsprocenten uændret opgjort til 3,7%. Det er meget bemærkelsesværdigt, da ledighedsprocenten nu har ligget uændret siden november 2018, altså i hele 15. måneder.

Nyhed

28. februar 2020

Den stabile udvikling i ledigheden viser, at fremgangen i beskæftigelsen og arbejdsudbuddet i øjeblikket går hånd i hånd. Konkret er beskæftigelsen steget med omtrent 38.000 personer over det seneste år, mens der har været en stort set tilsvarende fremgang i arbejdsstyrken. Det hører dog her med til at historien, at fremgangen i beskæftigelsen bremsede en smule op i særligt andet halvår af 2019. Men opbremsningen har været beskeden og har ikke øget ledigheden herhjemme.

Det er naturligvis positivt, at ledigheden ikke er steget oven på den seneste opbremsning i jobvæksten herhjemme. Men det illustrerer også, at flere virksomheder fortsat har udfordringer med at finde kvalificeret arbejdskraft.

Vi forventer ikke ny ledighedsbølge – men risikoen er steget over de seneste dage
Vi forventer som udgangspunkt ikke at 2020 vil byde på en ny større stigning i ledigheden herhjemme. Men vi kommer desværre ikke uden om, at risikoen for en ny ledighedsbølge er steget ovenpå de seneste dages globale eskalering i virusudbruddet.

Det står allerede klart, at det igangværende virusudbrud vil dæmpe den globale vækst mærkbart her i starten af året. Hvis virusudbruddet bliver langvarigt, og breder sig yderligere, så vil det formentlig dæmpe den globale vækst yderligere over de kommende måneder. Dertil er der en risiko for, at et udbredt virusudbrud i Danmark vil kunne dæmpe såvel investeringerne og privatforbruget herhjemme.

Sker det, så vil det utvivlsomt bremse jobvæksten herhjemme og øge ledigheden. Om vi ender der, og hvor meget ledigheden i så fald vil stige, er umuligt at sige på nuværende tidspunkt. Men det er en risiko man skal tage alvorligt.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil