; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Politisk aftale med mere valgfrihed og fair konkurrence er en afgørende sejr for frisættelsen af ældreplejen

18. april 2024

Regeringen, LA, SF, DD, K og RV har netop præsenteret en ældrereform, som med frisættelse, frit valg og fair konkurrence skaber et stærkt fundament for fremtidens ældrepleje. Vigtige og fremsynede tiltag, lyder det fra Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv glæder sig over den brede politiske aftale, der med en række indsatser understøtter et fremtidigt velfærdssamfund, hvor det offentlige, private, selvejende og civilsamfundet i højere grad skal spille sammen om ældreplejen. 
 
”Det er en milepæl for velfærden og samarbejdet om at levere den. Herfra skal der lyde en stor anerkendelse af den politiske aftale om en ældrereform, der rummer en lang række vigtige tiltag, som er med til at fremtidssikre vores velfærdssamfund," siger Tony Bech, branchedirektør i Dansk Erhverv.  Og fortsætter:

Vores ældre får frihed og selvbestemmelse til at vælge, hvem der kommer ind over dørtærsklen og leverer ældreplejen. Og selvejende og private virksomheder samt civilsamfundet får mulighed for at spille en mere ligeværdig rolle i velfærdssamfundet”

 

Dansk Erhverv har i årevis kæmpet for at skabe rammerne for, at de ældres selvbestemmelse og frie valg bliver sat i højsædet. Derfor noterer Dansk Erhverv sig med stor tilfredshed flere gode løsninger på en række af de udfordringer på ældreområdet, Dansk Erhverv længe har peget på: 

  • De ældres hjem er blevet en banegård. Blandt andet fordi den ældre ikke kan vælge samme leverandør til hele plejen. Derfor er det godt, at det frie valg nu udvides til også at gælde for genoptræning og rehabilitering med helhedspleje. 
  • Private og selvejende leverandører skal have en fair pris, når de tager sig af vores ældre. Derfor er det godt, at der skabes mere fair konkurrence med en ny takstenhed, en fast overheadsats samt pligt til årlig genberegning af afregningspriserne. 
  • Om 7 år mangler vi 7.500 plejeboliger, og der er ikke frit valg, hvis der kun er kommunal på menuen. Derfor er det godt, at der er initiativer til at skabe flere friplejeboliger og fokus på at sikre en fair konkurrence om at skabe gode boliger. Det er ligeledes positivt, at plejehjemsoversigten udvides til også at omfatte hjemmeplejen, ligesom der skal offentliggøres flere kvalitetsindikatorer som eksempelvis brugertilfredshed. 
  • Bureaukrati og kontrol giver ikke bedre ældrepleje. Derfor er det positivt, at tilsynene bliver saneret og slanket, ligesom det er ambitionen, at unødvendig dokumentation skal væk.   

Samtidig er der i aftalen fokus på mere udenlandsk arbejdskraft, igangsættelse af en national strategi for brug af mere velfærdsteknologi, samt at civilsamfundet i højere grad bliver inddraget i løsningen af velfærdsopgaverne, hvilket er meget positivt. 
 
”Valgfrihed for borgeren kommer ikke af sig selv, og der skal lyde en stor ros til regeringen og partierne bag aftalen for at sætte den ældre i centrum i frisættelsen af velfærden. Det er meget glædeligt, da de ældre nu i højere grad får mulighed for at bestemme, hvem der skal hjælpe dem i hverdagen. Samtidig får vi nu også en mere fair konkurrence mellem dem, som skal levere ældrepleje. Det er i sidste ende forudsætningen for, at borgeren får den bedste kvalitet i plejen,” siger Tony Bech. 
 
I aftaleteksten indgår derudover også brugertilfredshedsmålinger, færre tilsyn og klogere dokumentation. Flere af disse tiltag har Dansk Erhverv med ældreudspillet Ældreplejen skal frisættes med borgeren i centrum præsenteret som forslag til, hvordan ældreplejen kan frisættes. Derfor glæder vi os også over, at disse tiltag er med i den politiske aftale. 
 
Næste skridt bliver hjemmesygepleje og implementering af lovgivningen 
For Dansk Erhverv er det helt centralt, at der skabes så sammenhængende en pleje for borgeren som muligt, uanset om ydelserne ligger i ældre-, sundheds- eller serviceloven. 

Det næste skridt i udviklingen af fremtidens ældrepleje skal derfor være, at det frie valg udvides til også at gælde hjemmesygeplejen, så de ældre kan modtage en samlet helhedspleje. Uanset, om den leveres af en offentlig eller ikke-offentlig leverandør.  

Et vigtigt skridt er den politiske aftale, der netop er indgået. Men nu ser Dansk Erhverv også frem til aktivt at bidrage til implementeringen af de mange gode elementer i aftalen. I implementeringsforummet Sammen om ældreplejen vil vi i Dansk Erhverv have fokus på perspektiver fra private og selvejende leverandører af hjemmehjælp og friplejehjem, og civilsamfundsorganisationerne.

Det bliver helt centralt, hvordan de enkelte tiltag implementeres. Herunder, hvordan der konkret skal sikres en tilstrækkelig og kvalificeret vejledning og oplysning til borgerne om deres frie valg og muligheder i ældreplejen. Ligesom vi også blandt andet vil have fokus på, hvordan den fair og lige konkurrence udmøntes i praksis, så den gør en konkret forskel i dagligdagen til gavn for borgerne, medarbejderne og samfundet.  

Kontakt

Sundhed, velfærd & oplevelse

Tony Bech

Branchedirektør
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Søren Domino

Mediechef