Gemt

Klarskov: Lad os nu få et lavere skattetryk

Efter et hektisk forløb har regeringen og DF indgået en aftale for næste års finanslov. Nu gælder det om at få landet en god og stor skatteaftale, så flere danskere vil arbejde mere. Der er brug for det.

Nyhed

Af Jens Klarskov, adm. direktør, Dansk Erhverv

Efter et hektisk forløb præsenterede regeringen og Dansk Folkeparti fredag aften en aftale for næste års finanslov. Helt overordnet er det godt, at aftalen er faldet på plads, for det er nødvendigt med ro om tingene. Den ro, som en finanslov normalt sikrer. Når jeg skriver ”normalt”, er det fordi, at finansloven godt nok er aftalt, men den er ikke stemt igennem i Folketinget. Her er der et større politisk spil i gang, som ingen i skrivende stund kender udfaldet af.

Fra Dansk Erhvervs side havde vi gerne set, at tingene var faldet på plads tidligere. For virksomhederne trives nu engang bedst, når fremtiden er forudsigelig, og man ved, hvad man har at holde sig til. Men hvis der er noget, som politik ikke er, så er det forudsigelig. Men alle må respektere, at vi har sammensat et Folketing med mange forskellige interesser. På den måde fungerer erhvervslivet noget anderledes end politik: De fleste virksomhedsledere, som jeg kender, er nok ganske tilfredse med, at de ikke skal finde 90 mandater, hver gang de ønsker at justere kursen i forretningen.

Så altså: Nok er finansloven aftalt, men den er endnu ikke vedtaget.

Det forbehold til side, så er det en ansvarlig finanslov, der stemmer godt overens med nuværende konjunktur situation men med fornuftig vækst. Dykker man ned i finansloven, er der mange fornuftige delelementer. For eksempel afskaffelsen af skat på arbejdsgiverbetalt telefoni og en genoptræningsgaranti. 

Der er også elementer, som er en opfølgning på tidligere indgåede aftaler, som for eksempel erhvervspakken. Det er for eksempel en styrkelse af infrastrukturen i form af en udvidelse af motorvejen over Vestfyn og lavere takster for at køre over Storebæltsbroen. 

Finansloven adresserer desværre ikke et akut behov, som mange medlemmer af Dansk Erhverv har lige nu: Mangel på arbejdskraft. Det er den største udfordring for dansk økonomi lige nu. Antallet af jobopslag ligger på et rekordhøjt niveau, og antallet af forgæves forsøg på at rekruttere medarbejdere er stigende.

Noget skal gøres. Her vil en skatteaftale, som den der er på forhandlingsbordet lige nu, hjælpe. Medarbejdere på danske virksomheder bør have lidt mere til sig selv, når månedslønnen går ind på lønkontoen. Hvis vi sænker skatten på arbejde på den rigtige måde, så vil danskerne også arbejde mere.
Det er stensikkert.

Der er heller ingen tvivl om, at det mest effektive i forhold til at øge udbuddet af arbejdskraft vil være at fjerne topskatten. En skat, der betyder ganske lidt for statskassen, men voldsomt meget for danskernes lyst til at arbejde. Derfor arbejder vi naturligvis videre for at få sænket topskatten.

Men som sagt skal der jo 90 mandater til for at få noget igennem i det danske Folketing, og der er bare ikke 90 mandater bag en fjernelse af topskatten lige nu. Som en fortærsket traver lyder, så ”er politik det muliges kunst”.

Lige nu ser det så heldigvis ud til, at der, forhåbentligt, kan findes 90 mandater bag en række skattelettelser.

Det er dét, som der i de kommende dage vil blive forhandlet intenst om på Christiansborg.

Herfra skal der lyde en klar opfordring til, at politikerne får landet en stor og god skatteaftale, som det er muligt, så julefreden, øget arbejdsudbud og mere vækst kan indfinde sig over det ganske, danske land.

Med venlig hilsen:

Jens Klarskov