Gemt

Erhvervs- og iværksætteraftale er godt nyt for danske fødevarevirksomheder

Den nye erhvervs- og iværksætteraftale fjerner afgiften på visse fødevarer, annullerer planlagte afgiftsstigninger på andre fødevarer samt sænker gebyrerne for den ordinære fødevarekontrol for engrosvirksomheder. Aftalen er godt nyt for rigtig mange fødevarevirksomheder, mener Dansk Erhverv.

Nyhed

Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en politisk aftale om en erhvervs- og iværksætterpakke. I alt afsættes der 14,7 mia. kr. frem til 2025 til at styrke dansk erhvervsliv og skabe en stærk iværksætter- og aktiekultur.

Samlet set er regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Radikale Venstre enige om at gennemføre en række initiativer inden for fem områder for at styrke grundlaget for den fremtidige vækst:

  • Styrket iværksætter- og aktiekultur
  • Grænsehandelspakke og afgiftssanering
  • Digitalisering, nye forretningsmodeller og grøn omstilling
  • Turisme- og landdistriktspakke
  • Konkurrencevilkår og globalisering

Fødevarebranchen får også gavn af aftalen. Der gennemføres med aftalen en markant lempelse af afgiftstrykket, så virksomhedernes byrder lettes og grænsehandlen mindskes, ligesom gebyret for ordinær fødevarekontrol fjernes for de fleste engrosvirksomheder.

Lempelser for fødevarevirksomheder
Med aftalen afsættes der i alt 36 mio. kr. årligt til at gebyrafløfte ordinær fødevarekontrol i engrosvirksomheder. Formålet er at fremme små fødevareproducenters muligheder for salg gennem eksterne parter, fx supermarkeder, restauranter mv.

I dag betaler ca. 5.300 virksomheder for den ordinære fødevarekontrol, og de vil fremover blive fritaget for betaling. Det vil bl.a. omfatte virksomheder med tilvirkning, transportører, lagre og agenturvirksomheder samt producenter af fødevarekontaktmaterialer. Der er dog enkelte undtagelser på grund af en række bestemmelser fra EU, fx undtages Kødkontrollen ikke for betaling.

Afskaffelse af afgifter
Nøddeafgiften halveres fra den 1. januar 2018 og afskaffes helt den 1. januar 2020. Nøddeafgiften er en del af chokoladeafgiftsloven og består af otte forskellige afgiftssatser, hvilket har medført store administrative byrder for mange virksomheder.

Teafgiften afskaffes fra den 1. januar 2018. Danmark er det eneste land i EU, der har en afgift på te, ligesom der ingen sundhedsmæssig begrundelse er for afgiften.

Derudover afskaffes tillægsafgiften på alkoholsodavand fra den 1. januar 2018, da afgiften medfører betydelig grænsehandel og illegal handel.

Endelig afskaffes emballageafgiften for pantbelagte drikkevarer (øl og sodavand) den 1. juli 2019. Afgiften giver administrative byrder for virksomheder, omkostninger for forbrugerne og grænsehandel med drikkevarer.

Annullering af planlagt 2018-indeksering af afgifter
Efter gældende regler indekseres en række afgifter frem til 2020 ved trinvise forhøjelser. Afgifterne på flere grænsehandelsfølsomme varer er i dag allerede meget høje. Derfor annulleres den planlagte 2018-forhøjelse af afgifter, der omfatter chokolade- og sukkervareafgiften, vinafgiften og en række forbrugsafgifter, herunder afgiften på kaffe.

Derudover indføres en afgiftslempelse for små producenter af spiritus (moderation). En afgiftslempelse for små producenter af spiritus samt et generelt lavere krav til sikkerhedsstillelse for betaling af spiritusafgift vil i højere grad ligestille små producenter af spiritus med små ølproducenter (bryggerier). Formålet med ølmoderationsordningen er at styrke de mindre ølproducenters konkurrenceevne over for de større ølproducenter. Det vil nu også gælde for mindre producenter af spiritus.

Styrket kontrol med punktafgifter
Danmark har relativt høje punktafgifter på grænsehandelsfølsomme varer som eksempel chokolade- og sukkervarer, hvilket medvirker til grænsehandel og illegal handel samt snyd med punktafgifterne. For yderligere at modvirke snyd med punktafgifterne vil aftaleparterne drøfte, hvordan man styrker skattemyndighedernes kontrol, så snydere opfanges hurtigere og rammes hårdere.

Kontakt

Vil du vide mere?