Gemt

Få tjek på olivenolien ved den kommende kontrol

Fødevarestyrelsen har oplyst, at de vil udtage prøver af olivenolie i november 2017 for at kontrollere, om de lever op til den kategori af olivenolie, der er anført i mærkningen. Få hjælp fra Dansk Erhvervs tjekliste her.

Nyhed

Danmark er, ligesom de øvrige EU-medlemslande, forpligtet til, at gennemføre en årlig kontrol med olivenolie, derfor udtager Fødevarestyrelsen prøver i november 2017. Formålet med prøveudtagningen er, at kontrollere om olierne lever op til deres kategori som fx ”ekstra jomfru olivenolie” eller ”jomfru olivenolie”. Prøverne vil både blive underlagt en kemisk analyse og en organoleptisk vurdering.

Da Fødevarestyrelsen i 2016 udtog prøver af olivenolie, fandt de, at størstedelen af de analyserede olier ikke levede op til deres klassificering, som ekstra jomfru olivenolie. Sagen har haft store økonomiske konsekvenser, ikke kun for danske virksomheder, men også for de europæiske olivenolieproducenter. Dansk Erhverv og flere medlemmer har udtrykt utilfredshed med, hvordan Fødevarestyrelsen håndterede den seneste kontrolkampagne, særligt i betragtning af, at olierne ikke er sundhedsskadelige.

Siden kontrollen i 2016/2017 har Dansk Erhverv været i løbende kontakt med Fødevarestyrelsen og EU-Kommissionen for at afdække forløbet og få svar på en række spørgsmål vedr. prøveudtagning, analyser og fortolkning af resultaterne.

På baggrund af erfaringerne fra olivenolie kontrollen i 2016/2017 og med de svar vi indtil videre har fået fra Fødevarestyrelsen, har Dansk Erhverv udarbejdet en tjekliste til virksomheder vedr. kontrollen med olivenolie, både i forbindelse med prøveudtagning og mærkningskontrol. Se tjeklisten herunder.

Tjekliste til brug ved kontrol af olivenolie

pdf

Download

Kontakt

Har du spørgsmål?

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer