Gemt

Medarbejder opsagt, efter hun udeblev fra sygesamtale

Virksomheden blev frifundet i en sag, hvor man uden forudgående advarsel havde opsagt en medarbejder, der ikke mødte op til en aftalt sygesamtale.

Nyhed

Hvad siger reglerne?
Som arbejdsgiver skal du indkalde en sygemeldt medarbejder til en sygesamtale senest efter 4 ugers sygdom. Medarbejderen er forpligtet til at deltage i samtalen, medmindre sygdommen forhindrer det. Samtalen holdes som udgangspunkt på virksomheden.

Udebliver medarbejderen fra sygesamtalen uden lovlig grund, kan det efter omstændighederne få ansættelsesretlige konsekvenser i form af en opsigelse eller bortvisning. Sanktionen vurderes ud fra de konkrete omstændigheder.

Sagen kort
Sagen drejede sig om en klinikassistent i flexjob, der følte sig stresset og forskelsbehandlet i forhold til de andre kollegaer i tandlægeklinikken. Efter medarbejderens sommerferie sygemeldte hun sig over for sin arbejdsgiver. Hun begrundede sin sygemelding med, at hun var ”ked af det”.

Ifølge tandlægeklinikkens personalehåndbog skulle der afholdes en sygefraværssamtale inden for de første 4 uger af en sygdomsperiode. Der fremgik også følgende:

”Såfremt en medarbejder nægter at deltage i en sygefraværssamtale med […] eller på forlangende ikke fremsender lægelig dokumentation for sygefravær, vil det kunne medføre ansættelsesmæssige konsekvenser.”

Arbejdsgiveren havde forsøgt at komme i dialog med medarbejderen under hendes sygefravær. Det lykkedes dog ikke, hvorfor hun blev indkaldt til en sygefraværssamtale, som sygedagpengeloven og personalehåndbogen foreskriver. Klinikassistenten svarede arbejdsgiveren på sms, at hun ville prøve at komme til mødet.

Trods denne udmelding valgte medarbejderen alligevel ikke at møde op, da hun af kommunen havde fået oplyst, at man ikke var forpligtet til at møde op, såfremt man var for syg til det. Medarbejderen gav dog ikke arbejdsgiveren en begrundelse for sin udeblivelse.

Da arbejdsgiveren forgæves havde ventet på medarbejderen, valgte han at opsige hende på grund af udeblivelsen.

Medarbejderen rejste en sag for usaglig opsigelse med et krav om godtgørelse, da hun mente, at hun med god grund var udeblevet fra sygesamtalen, og at arbejdsgiveren skulle have sendt en advarsel, før en opsigelse kunne effektueres.

Sø- og Handelsrettens dom
Retten fandt det ikke bevist, at medarbejderen var for syg til at deltage i sygesamtalen. Herudover vurderede retten, at arbejdsgiveren ud fra sms-korrespondancen med rette kunne gå ud fra, at medarbejderen hverken ønskede at deltage i sygefraværssamtalen eller at komme tilbage til arbejdspladsen. Sidstnævnte var understøttet af notater fra kommunen.

På den baggrund fandt retten, at en opsigelse uden forudgående advarsel var saglig.

Dansk Erhverv vurderer
Dommen er meget konkret. Under andre omstændigheder kan en forudgående advarsel være nødvendig, før man opsiger en medarbejder for at udeblive fra en sygefraværssamtale.

Dansk Erhverv anbefaler vores medlemmerne at kontakte os for rådgivning, inden der træffes beslutning om opsigelse af en medarbejder på grund af udeblivelse.