Nye EU-retningslinjer for fødevaredonation
EU-Kommissionen har udarbejdet en ny vejledning for fødevaredonation i kampen mod madspild. Retningslinjerne giver et godt overblik over relevant lovgivning, som virksomheder skal være opmærksom på, når de overvejer at donere overskydende fødevarer.
EU har i lighed med FN's klimamål besluttet sig for at reducere madspildet med 50 procent inden 2030. Og som en del af handlingsplanen for cirkulær økonomi har EU-Kommissionen udarbejdet retningslinjer for fødevaredonation for at lette omfordeling af sikker, spiselig mad til velgørende organisationer mv. Retningslinjerne er udviklet i samarbejde med EU-platformen for fødevaresikkerhed og fødevareaffald, hvor Dansk Erhvervs europæiske brancheorganisation EuroCommerce er blandt de deltagende aktører.
Vejledningen har til formål at præcisere relevante bestemmelser i EU-lovgivningen og bidrage til at fjerne hindringer for omfordeling af fødevarer. Nærmere bestemt har disse retningslinjer det formål at:
- Gøre det lettere for udbydere og modtagere af fødevareoverskud at opfylde de relevante krav ift. f.eks. fødevaresikkerhed, fødevarehygiejne, sporbarhed, retligt ansvar og moms
- Fremme en fælles fortolkning blandt tilsynsmyndighederne i EU-medlemsstaterne
EU's retningslinjer for fødevaredonation fokuserer på de spørgsmål, der skal behandles på EU-plan, og har derfor til formål at supplere, men ikke gentage dem, der er fastsat i medlemsstaterne. Se alle retningslinjerne her.