; ;
Gemt

Pas på med at give fortrolige oplysninger til Google Translate

Det er hurtigt, nemt og smart, at anvende en online oversættelsestjeneste, når du lige skal forstå detaljerne i en engelsk kontrakt, eller du skal oversætte din danske forhandleraftale til spansk. Men er du opmærksom på, at du risikerer, at give en masse fortrolige oplysninger til oversættelsestjenesten?

Nyhed

Det er hurtigt og nemt, lige at indtaste et par sætninger eller en hel tekst i Translate.com, Google Translate eller andre online oversættelsestjenester, og gennem de seneste år, er tjenesterne blevet bedre og mere præcise i deres oversættelser og er derfor blevet attraktive, at anvende for medarbejderne i danske virksomheder.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der er en ikke ubetydelig risiko, når man anvender sådanne tjenester. En risiko for, at fortrolige virksomhedsoplysninger om fx kontrakter, forhandleraftaler og medarbejderforhold bliver tilgængelige for andre. Oversættelsestjenester gemmer nemlig i et vist omfang de tekster der blive indtastet og oversat.

Tekster bliver gemt
Oversættelsestjenester som fx Google Translate og Translate.com har i deres betingelser forbeholdt sig ret til, at gemme tekster i kortere elle længere tid. Dermed kan indtastede og oversatte tekster blive tilgængelige for andre, enten via hacking, via lækage eller i værste fald direkte via en google-søgning.

I Norge har Statoil oplevet, at fortrolige interne informationer pludselig kunne fremsøges på nettet, som følge af, at oversatte tekster blev gemt på oversættelsestjenestens eksterne server og kunne fremsøges via en cache.

Forbud mod at anvende oversættelsestjenester
I Norge har den Norske Børs taget konsekvensen af den risiko der ved anvendelse af oversættelsestjenesterne og har lagt en spærring på børsens computere, så sådanne tjenester ikke kan tilgås.

Andre virksomheder, har indlagt en funktion, som advarer brugerne mod at anvende oversættelsestjenester til fortrolige tekster. Funktionaliteten gør, at der kommer en pop-up besked, når en bruger går ind på en oversættelsestjenestes hjemmeside.

Opdatering af IT-sikkerhedspolitik
Som virksomhed bør man have fuld kontrol over, hvor informationer flyder hen. Den kontrol mister man, når man anvender åbne og onlinebaseret tjenester, som fx en række oversættelsestjenester. Man bør derfor indskrive i sin sikkerhedspolitik, om medarbejderne må anvende sådanne tjenester og i givet fald til hvad og hvordan. Sådanne tjenester bør dog aldrig anvendes til oversættelse af fortrolige oplysninger, som fx kontrakter. Hvis medarbejderne ikke må anvende tjenesterne, bør man spærre for adgangen til disse sider eller som det mindste lave en pop-up funktionalitet, der advarer brugeren, når han eller hun tilgår en sådan side.

Uddrag af Googles privacy policy

Dit indhold i vores Tjenester

Nogle af vores Tjenester giver dig mulighed for at uploade, gemme, sende eller modtage indhold. Du beholder ejerskabet over eventuelle immaterielle rettigheder, som du har til dette indhold. Kort sagt: Det, der tilhører dig, bliver ved med at være dit.

Når du uploader, gemmer, indsender eller modtager indhold gennem vores Tjenester, giver du Google (og vores samarbejdspartnere) en verdensomspændende licens til at bruge, hoste, lagre, gengive, ændre, skabe afledte værker (f.eks. ved oversættelser, tilpasninger eller andre ændringer, som vi foretager, så dit indhold fungerer bedre sammen med vores Tjenester), kommunikere, udgive, offentligt udføre, vise og distribuere sådant indhold. De rettigheder, som gives til dig i denne licens, er kun til et begrænset formål med drift, promovering og forbedring af vores Tjenester og til at udvikle nye tjenester. Denne licens er stadig gældende, selvom du holder op med at bruger vores Tjenester (f.eks. en virksomhedsfortegnelse, som du har føjet til Google Maps). Nogle Tjenester kan tilbyde dig forskellige måder at få adgang til, og fjerne indhold, der er leveret til denne Tjeneste. I nogle af vores Tjenester er der dog vilkår eller indstillinger, der begrænser omfanget af din brug af det indhold, der indsendes til disse Tjenester. Sørg for, at du har de nødvendige rettigheder til at give os denne licens for indhold, som du indsender til vores Tjenester.

Vores automatiske systemer analyserer dit indhold (herunder e-mails) for at give dig produktfunktioner, som er relevante for netop dig – f.eks. tilpassede søgeresultater, skræddersyede annoncer samt beskyttelse mod spam og malware. Denne analyse foretages, når indholdet sendes, modtages og gemmes.

Hvis du har en Google-konto, kan vi vise dit profilnavn, dit profillede og de handlinger, du foretager på Google eller i tredjepartsapps som er tilknyttet din Google-konto (for eksempel +1, anmeldelser, du skriver og kommentarer du laver) i vores tjenester, herunder i annoncer og andre kommercielle sammenhæng. Vi respekterer dine valg for at begrænse deling eller synligheden af din Google-konto. For eksempel kan du angive i indstillingerne at dit navn og billede ikke skal vises i annoncer.

I vores privatlivspolitik eller de yderligere vilkår der måtte gælde for de enkelte Tjenester kan du få flere oplysninger om, hvordan Google bruger og opbevarer indhold. Hvis du indsender feedback eller forslag til vores Tjenester, kan vi bruge din feedback eller dine forslag uden forpligtelser over for dig.

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil