{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Da jeg var 12-13 år var mit værelse bogstaveligt talt tapetseret med fodboldplakater. Billeder af Glenn Hoddle, Kevin Keegan og Johan Cruyff hang side om med danske koryfæer som Frank Arnesen, Søren Lerby. Desværre rakte talentet på ingen måde til at gøre ovennævnte spillere selskab på væggene på andre børneværelser. I stedet blev jeg 12 år senere uddannet som økonom, og selvom jeg fortsat følger landsholdet tæt, så skal jeg være ærlig at indrømme, at der ikke hænger fodboldplakater i mit soveværelse nu.
15. oktober 2017
Klumme bragt i Jysk Fynske Medier den 15. oktober 2017
Som økonom er forbillederne måske knap så ikoniske, men jeg vil gerne indrømme, at jeg er fan af de økonomiske vismænd i Danmark. Jeg har endnu ikke undersøgt, om man kan få en plakat af dem, men det er værd at overveje, for jeg synes, at de gør en positiv forskel for den økonomiske debat, som jo naturligt nok fylder en del i mit virke.
Vismændene udgiver halvårligt deres vurdering af dansk økonomis sundhedstilstand. Deres seneste rapport blev offentliggjort i tirsdags – og budskabet var opløftende. Det går godt i dansk økonomi, og der er ifølge de økonomiske vismænd grund til at forvente, at opsvinget kan fortsætte længe endnu. Vismændene understreger, at der er en risiko for, at økonomien overopheder, men trods denne risiko, så forventer de, at den økonomiske vækst alle år frem til 2025 vil være højere end 2 procent, hvilket er ganske meget.
Ligesom når jeg så fodbold som knægt, hvor jeg altid havde en kommentar eller et råd til mine yndlingsspillere, råd, som jeg gerne råbte efter vores TV, så læser jeg bestemt ikke vismandsrapporterne ukritisk. Og ja, jeg har da også en kommentar og et råd. Jeg prøver dog at afholde mig fra at råbe efter vismændene.
Vismændene er efter min vurdering alt for ubekymrede med hensyn til manglen på arbejdskraft – og de er for optimistiske med hensyn til, hvilke produktivitetsfremskridt vi kan forvente. Over de seneste år er der skabt 40-50.000 nye arbejdspladser om året – og ledigheden er nu lav. Yderligere fremgang i beskæftigelsen skal derfor komme fra, at flere deltager på arbejdsmarkedet – og det er ikke nemt at øge arbejdsdeltagelse uden reformer, da mange kun har en beskeden tilskyndelse til at arbejde. Befolkningsudviklingen vil trække arbejdsmarkedsdeltagelsen ned de kommende år. Trods det venter vismændene, at yderligere 150.000 personer vil være på arbejdsmarkedet i 2025 end nu. Samtidig forventer de, at vi i gennemsnit vil arbejde flere timer om året. Og der behøver ikke at blive gennemført yderligere reformer for at sikre fremgangen. Ifølge vismændene vil allerede gennemførte reformer sammen med udenlandsk arbejdskraft sikre, at opsvinget ikke løber tør for arbejdskraft. Jeg er ikke overbevist. Mange virksomheder mangler allerede nu arbejdskraft. Selvpensionering (tidlig tilbagetrækning for egen pensionsopsparing) og nedsat arbejdstid for seniorer risikerer hurtigt at mindske effekterne af de tilbagetrækningsreformer, som ellers skulle sikre fremgangen i arbejdsstyrken. Dertil kommer, at udfordringerne med at få indvandrere og efterkommere ind på arbejdsmarkedet efter min vurdering er så store, at det næppe er sandsynligt, at arbejdsstyrken vil hæves med 70.000 personer fra den kant.
Jeg havde derfor gerne set, at vismændene var kommet med inspiration til reformer, som kunne mindske risikoen for at dansk økonomi overopheder. Der er vismændene imidlertid helt tavse. Det er ellers som inspiratorer for politikerne, at vismændene er stærkest. De kan komme med fagligt solide analyser, som kan være med til at sætte dagordnen, uden at de skal skele til den politiske situation.
Selvom vismændene således ikke rammer plet hver gang, så mister de mig dog ikke som fan. Jeg opgav jo heller ikke min yndlingsklub Tottenham (hvor ovennævnte Glenn Hoddle var den store profil), selvom de bestemt ikke altid imponerede. Jeg glæder mig til vismændenes næste rapport.